Sunday Times gazetesinin haberine göre, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas tarafından 5 Mayıs'ta Londra'ya iletilen teklifte, AB ile Türkiye arasında varılan vize serbestisi anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra İngiltere'nin de tutumunu gözden geçirmesi gerektiği belirtilerek, "Seçeneklerden biri, özel pasaport sahibi Türk vatandaşlarına yeniden vizesiz seyahat imkanının değerlendirilmesi olabilir. Bu riskli, ancak Türkiye'ye önemli bir sembolik jest olur" denildi.

Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. Ancak Schengen bölgesi dışında bulunan İngiltere için yeşil pasaportluların da vize alması gerekiyor.

"Referandum sonuna kadar gizlenecekti"

23 Haziran'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağının oylanacağı referandumda ülkenin birlikten çıkması yönünde kampanya yürüten eski bakanlardan Iain Duncan Smith ise teklifin muhtemelen referandum sonrasında açıklanacağını öne sürdü.

Smith, "Türkiye konusunda hiçbir şey olmadığını söylüyorlar. Ama bu belgeler, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için resmi planlar yapıldığını gösteriyor. Bunu saklamak ve önemli kararları referandum sonrasına ertelemek küçümseyici bir yaklaşım" dedi. ()

Kaynak: Birgun.net