İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi nükleer silah karşıtı gösteri yaptı.

İngiltere’nin nükleer denizaltı programı Trident’in yenilenmesi programına karşı düzenlenen eylemin bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük nükleer karşıtı gösteri olduğu belirtildi. Guardian gazetesinin ‘bir neslin en büyük nükleer karşıtı gösterisi’ olarak tanımladığı eylem, İngiltere’nin nükleer denizaltı programı Trident’in yenilenmesi programına karşı düzenlendi.

BBC'nin haberine göre, gösteriye, İngiltere’nin nükleer denizaltılarının konuşlandığı İskoçya’nın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden katılım oldu. Marble Arch’tan yürüyüşe başlayan göstericiler, Londra’nın merkezindeki Trafalgar Meydanı’nda toplandı.

Göstericiler, İngiltere’nin Trident programının yenilenmesi için yapılan harcamaları eleştirdi. Kalabalık elinde ‘Bombalar değil Kitaplar’, ‘Refahı değil, Savaşı Kes’ yazılı pankartlar taşıdı.

Protesto gösterisinde konuşan muhalif İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Barışı demokrasiyle, insan haklarına saygıyla, eşitsizliğe son vererek ve kaynakları paylaşarak başarırsınız. Barışı, savaş planları yaparak ve birbirinin kaynaklarını ele geçirerek, diğerlerinin insan haklarına saygı göstermeyerek başaramazsınız” dedi.

Gösteriye, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon da katıldı. Sturgeon, Trident programının para israfı olduğunu söyledi. Sturgeon, programa neden karşı olduğunu, “Trident’in, modern dünyada etkili bir savunma yöntemi olduğunu düşünmüyorum. Maliyetinin karşılanabilir olduğunu da düşünmüyorum. Dünyaya yanlış bir mesaj gönderiyor.
Diğer ülkeleri silahsızlanmaları için teşvik etmemiz gerektiği bir dönemde, dünyaya güvenliğimizin nükleer silahlara bağlı olduğu mesajı vermek bence yanlış.” sözleriyle dile getirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, dört yeni nükleer denizaltı temin edilebilmesi için gelecek 20 yıl içinde 31 milyar sterline (43 milyar dolar), ayrıca beklenmedik harcamalar için de ek olarak 10 milyar sterline ihtiyaç olduğunu duyurdu.

“SİLAHSIZLANMAK KUMAR OLUR”

Nükleer programın yenilenmesine ilişkin kararın yıl sonunda alınması bekleniyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron’un hükümeti, programı ‘İngiltere’nin güvenliği için hayati önemde’ görüyor ve destekliyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise karşı çıkıyor. Fakat parti içinde nükleer programa yönelik uzlaşı yok.

Merkeze yakın isimler programın yenilenmesinden yana tavır alırken, Corbyn gibi daha sola yakın isimler ise nükleer programın rafa kaldırılmasından yana. Muhafazakar Parti milletvekili Philip Dunne ise, nükleer karşıtı gösteri öncesi yaptığı açıklamada “Şimdi silahsızlanmak, ulusal güvenliğimiz açısından tedbirsiz bir kumar olur ve düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürer” dedi.

İngiltere’nin Trident filosunda dört nükleer denizaltı var. Denizaltılardan biri 24 saat boyunca devriye görevinde. Hükümet, bu dört denizaltıyı yenilemeyi ve ilk yeni denizaltının 2030 yılı başlarına kadar hizmete girmesini istiyor.

Kaynak: Birgun.net