Çin'deki bilim insanlarının bir kan hastalığını ortadan kaldırmak için insan embriyoları üzerinde çalışma yaptıklarını duyurmalarından bir yıl sonra, Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nde çalışan Kathy Niakan da benzer deneyler gerçekleştirmek için gereken izni aldı. Genler üzerinde değişiklik yapılabilmesini sağlayacak bu izin ile düşük yapma nedenleri üzerinde daha derin araştırma yapılabilecek. Ancak tarihi karar bilim dünyasını böldü. Gen manipülasyonunun etik olmadığı savunanlar da var.

İZİN ÇIKTI

İngiltere'deki İnsan Üreme ve Embriyoloji Kurumu (HFEA) Francis Crick Enstitüsü'nden Dr Kathy Niakan'ın başvurusunu kabul ederek İngiltere'de ilk defa insan embriyoları üzerinde genlerin değiştirilebilmesine onay verdi.

EMBRİYOLARIN RAHME YERLEŞTİRİLMESİ YASAK

Niakan, döllenmeden sonraki yedi günü mercek altına alacak araştırmanın, düşüğe neden olan etkenler ele alınacak. Araştırmada kullanılan embriyolar hiçbir şekilde kadınlara aşılanamayacak. Embriyolar, tüp bebek tedavisi gören çiftlerin bağışladıkları embriyolar olabilecek. Araştırma için kullanılan embriyolar iki hafta içinde yok edilecek.


TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ

Bu ayın başında Dr. Niakan, hangi genlerin bebeğin gelişiminde kontrolü olduğunu saptamak için genlerin üzerinde değişiklik yapma lisansına gerek duyduğunu açıklamıştı. Araştırma, döllenmeden sonra 7 günü mercek altına alma fırsatı verirken tüp bebektedavisi gelişiminde de faydalı olması amaçlanıyor.


TASARIM BEBEKLER Mİ GELİYOR?

Diğer yandan bazı bilim insanları, bebeklerde gen değişiminin ileri yaşlarında beklenilmedik sonuçlar doğurabileceği ve hatta tasarım bebekler yapma olasılığı endişesi taşıyor. İnsan embriyolarının gen yapısını değiştirme yolundaki çalışmalar, ileride 'isteğe göre bebek üretmekte kullanılabileceği' gerekçesiyle eleştirilere uğruyor.

Kaynak: Birgun.net