SEMİH GÜVEN / [email protected]

İngiltere halkının yüzde 52'sinin oyuyla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmayı seçmesi üzerine piyasalar son yılların en sert krizini yaşıyor. Sterlin'de kayıplar yüzde 11'i aştı, borsalar adeta çakıldı. İngiltere'nin kararını BirGün'e yorumlayan portföy yöneticisi Emin Tay, İngiltere'nin olası bir erken seçime gitmesi durumunda AB'de kalma yanlısı partilerin İngiliz ekonomisindeki kötüye gidişe işaret edip seçimlerden güçlenerek çıkmasının İngiltere'de yeniden bir referandumun önünü açabileceğini söyledi. Tay, "2-3 aylık erken seçim süreci yaşanması halinde yaptırımların da gelmeye başlaması sonucu bu sürecin İngiltere tarafından ne kadar sıkıntılı bibir süreç olacağı halk tarafından anlaşılırsa, bu sefer seçimlerde AB yanlıları daha güçlü çıkarlarsa bu sefer tekrar bir referanduma gidecekler. Çünkü erken seçimde ayrılıkçıların daha güçlü çıkacağına dair bir garanti yok" dedi.

Trump güçlenir
Yaklaşık 5 yıldır AB'de artan sağ akıma dikkat çeken Tay, Brexit kararının sağ akımı daha da besleyebileceğini söyledi. Sonucun ABD'deki başkanlık yarışında Donald Trump'ı da güçlendireceğine vurgu yapan Tay, oluşan mevcut durumun piyasalar için oldukça negatif olacağı görüşünü paylaştı.

'Türkler de 'ayrılalım' dedi'
İngiltere'nin AB'den ayrılma kararında en büyük etkinin göçmen krizi olduğunu söyleyen Tay, "Türkiye'ye bile göçmen krizi gözüyle baktılar. 'Türkiye'yi AB'ye alırsak birkaç senende en az 1 milyon Türk'ü İngiltere'de görürüz' dediler. Dolayısıyla oradaki Türkler bile çok yüksek ihtimalle ayrılalım yönünde oy kullandılar. Çünkü onlar da orada işlerini kaybetmekten korkuyorlar" diye konuştu.

'ABD faiz artıramaz, indirebilir de'
Brexit kararının yaratacağı uluslararası ekonomideki belirsizliğin ABD'nin faiz artırım sürecini de önemli oranda etkileyeceğini belirten Tay, "ABD'nin 2016'da faiz artırma ihtimali artık yok. 2016'da bir tane artıracağını düşünüyordum, onu da rafa kaldırdım. Hatta faiz indirimleri bile konuşulmaya başlandı" dedi.

Dolar talebi artar
Brexit kararının ardından dolarda yaşanan sert yükseliş ve sterlinde yaşanan sert düşüş hakkında da görüş bildiren Tay, Dolar/TL'de 2,90'lı seviyelerin hem kurumlar hem de bireyler için alım yeri olacağını söyledi. Tay, sterlin konusunda ise Brexit'in ortaya çıkmasının ardından gördüğü en düşük seviyeye tekrar dönmek isteyebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Birgun.net