İngiltere, 1967’den bu yana işgal altında tutulan Batı Şeria’da faaliyet gösteren İsrailli şirketleri boykot eden yerel yönetim ve bazı öğrenci birliklerine yasak getirmeye hazırlanıyor.

İngiltere’nin uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni kararla, tütün, silah ve fosil yakıt ticareti yapan ya da Batı Şeria’da faaliyet gösteren şirketlerin boykot edilmesi yasaklanacak. Yasağa uymayarak boykota devam edilmesi halinde ise bu kurum ve kuruluşlara ağır cezalar verilebilecek.

The Independent’ta konuşan üst düzey bir yetkili, yasağa gerekçe olarak boykot kararı alan kurumların ‘iyi ilişkileri sarstığı, müzakereleri zehirlediği ve kutuplaştırdığı ve anti semitizm körüklediği’ni savundu. Öte yandan kararın bu hafta İsrail’de temaslarda bulunacak Kabine İşleri Bakanı Matt Hancock tarafından açıklanması bekleniyor.

İŞÇİ PARTİSİ’NDEN KARARA TEPKİ

Ancak İşçi Partisi başta olmak üzere çeşitli kesimlerden yasağa tepki geldi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’ın sözcüsü kararı yerel demokrasiye karşı ‘ahlak dışı’ bir saldırı olarak niteledi. “İnsanlar, merkezi hükümetin kontrolü olmadan karar alabilecek yerel temsilcileri seçme hakkına sahip” diyen sözcü, Londra’nın atmaya hazırlandığı adımın ‘apartheid’ rejimine karşı atılmış konsey kararlarını da yasadışı hale getireceğini kaydetti.

Kaynak: Birgun.net