İngiliz Independent gazetesi, Türkiye'de yaşayan İngiliz akademisyen Chris Stephenson'ın 'terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesi ile sınır dışı edilmesinin AB liderleri için yüz kızartıcı olduğunu yazdı.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı metnine imza atarak akademisyenlere destek veren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi Chris Stephenson, adliyedeki güvenlik aramasında çantasından, HDP İstanbul İl Örgütü'nün bastırdığı Newroz kutlamaları davetiyesinin çıkmasının ardından önce gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmış, dün de sınır dışı edilmişti.


İngiltere'nin saygın gazetelerinden Independent, Türkiye'de yaşayan İngiliz akademisyen Chris Stephenson'a yapılan bu muameleyi mülteci krizinin çözümü için Türkiye ile görüşen Avrupa Birliği (AB) liderleri için yüz kızartıcı olarak değerlendirdi.

Gazete, Türkiye'de insan haklarına yönelik kaygıların arttığını ifade ederek, AB'nin, Türkiye'de terörle mücadele adına akademisyenlere, gazetecilere ve avukatlara yönelik baskının arttığı bir dönemde Ankara ile anlaşma sağladığına dikkati çekti.

"MAHKEMENİN KARARI DEĞİL İDARİ BİR KURUMUN KARARI"
Gazete haberinde 25 yıldır Türkiye'de yaşayan Stephenson'ın eşi ve kızının bu sınır dışı edilme kararını "çok korkunç ve yanlış" bulduklarını yazarak, haberde, akademisyenin mahkemenin kararı ile değil; idari bir kurumun verdiği kararla sınır dışı edildiği iddia ediliyor.

AVUKAT: KENDİ İSTEĞİ İLE DÖNDÜ
Chris Stephenson'ın avukatı Kemal Tuncaelli ise Stephenson'un hakim kararını beklemeden kendi isteğiyle İngiltere'ye döndüğünü söyledi.()

Kaynak: Birgun.net