BirGün/Ankara

CHP'li Muharrem İnce bir grup milletvekili ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman hakkında suç duyurusunda bulundu. İnce, dokunulmazlık oylamasında da "ilkesel" bir tavır sergileyerek "ret" vereceğini açıkladı.

Daha önce Genel başkanlık yarışında Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına aday olarak çıkan İnce, "Anayasa'da laiklik yer almamalı" çıkışıyla büyük tepki çeken TBMM Başkanı Kahraman hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya ​​​​​​​teşebbüsten" kamu davası açılması için harekete geçti.

17 vekille toplantı
İnce'nin parlamentoda düzenledi basın toplantısına suç duyurusuna imza veren ve aralarında Dursun Çiçek, Rıza Yalçınkaya, Emre Köprülü, Tanju Özcan, Yakup Akkaya ve Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını yürüten Ahmet Akın'ın da aralarında bulunduğu 17 milletvekili katıldı.

İnce, Kahraman'ın açıklamayı yaptığı 25 Nisan'dan bu yana yurttaşların kaygılarına kulaklarını tıkayan, gözlerini kapayan bir yargıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Laik cumhuriyete meydan okuyanlara "meydan okuduğunu" bildiren İnce, "Bütün CHP'ler ve laik cumhuriyeti korumak üstüne yemin etmiş herkese’’ davaya müdahil olma çağrısında bulundu.



"Erken öttü" diye kızmıştır
Kahraman'ın çıkışının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'den yapılan açıklamalara da değinen İnce, "Erken öttü, erken konuştu diye kızmıştır. Zaten taktikleri bu. Bir adım atıyorlar, tepkilere bakıp sonra uygun zamanı kollayıp harekete geçiyorlar" diye konuştu.

CHP Yönetimine "İnce" Mesaj
İnce, suç duyurusunda bulunmadan önce parti yönetimi ile bir temasta bulunup bulunmadığının sorulması üzerine," Bu yasama görevi değil o nedenle izin alınması gerekmez. Bütün milletvekili arkadaşlarımızın da müdahil olmasını bekliyoruz" dedi,

Parti yönetiminin bu konuda bir girişimde bulunmamasına yönelik bir soruya İnce, "Siyasette yapmazsanız birileri yapacaktır. Ben 25 Nisan'dan beri savcıları göreve davet ediyorum. Onları da (genel merkez) siz davet edin" karşılığını verdi.

"Dokunulmazlık" için "ret"
İnce, bir soru üzerine dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliği oylamasına yönelik tavrına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"2002'den beri kürsü dokunulmazlığını savunuyoruz. Bu ilke işidir. Ben hala sözümün arkasındayım. Önümüzdeki teklif mevcut dosyalar içindir, ortada bir ilke yoktur. Terör örgütüne yardım, yataklıkla ilgili dosyası bulunanlar hakkında işlem yapmak için Anayasa değişikliğine gerek yok. AKP'nin sayısal çoğunluğu var. Burada amaç muhalefeti susturmak, itibarsızlaştırmak. Erdoğan'ın siyasi kariyer hesaplarından kaynaklanıyor. Ben Anayasa’ya uygunluk ilkesini dikkate alarak oy kullanacağım."

CHP yönetiminin de "Anayasa’ya aykırılık" iddiasında bulunmasına rağmen destek açıklaması yaptığına işaret edilmesi üzerine İnce, "Böyle bir tartışma içine girmem" dedi.

FETÖ'den sonra DATÖ
İnce bir soru üzerine AKP içindeki kriz ile ilgili özetle şunları söyledi:
"2013'te Bekir Bozdağ, Gülen ile AKP arasındaki kavgayla ilgili 'fitne' açıklaması yapmıştı. Şimdi Davutoğlu'nun her beş cümlesinden biri 'fitne'. İç dünyalarını dışa vuruyorlar. Bu bir Saray darbesidir. Erdoğan yolda bulduklarını yola çıktıklarına tercih etmiştir hep. Herşey onun siyasi ikbali içindir. Bunlar 'kardeş katlini vacip sayan' bir öğretiden geliyorlar. Gözünü başkanlık bürümüş birisi için kardeş katli vaciptir, bunu yapacaktır. Davutoğlu'nu uyarıyorum Önce ETÖ (Ergenekon Terör Örgütü) sonra FETÖ şimdi de Davutoğlu Terör Örgütü DATÖ geliyor. Suriye politikasını, çözüm sürecini, Dolmabahçe Mutabakatını üstüne yıkıp onu da satacak.’’

Kaynak: Birgun.net