Geçen Çarşamba Cizre’de haber takibi sırasında vurulan Kameraman Refik Tekin için Cizre Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Tekin’in hastanede bulunduğu sürede gözaltında tutulması ve taburcu olunca da gözaltına alınarak ifadeye götürülmesi talep ediliyor.

imc tv çalışanı Refik Tekin için, hem Cizre Cumhuriyet Savcılığının hem de Valiliğin hazırladığı belgelerde bölücü terör örgütü üyesi ifadesi kullanılıyor.

Tutanaklarda ayrıca Refik Tekin’in hiçbir adli kaydının dahi olmadığı görülüyor.

5 gündür hastanede tedavi gören tekin, polis gözetiminde tutuluyor.

İMC'nin haberine göre, imc tv Kameraman Refik Tekin için gerekli hukuki itirazları yaptı, ancak şu ana kadar itirazlara bir yanıt alınabilmiş değil.

Refik Tekin için “terör örgütü üyesi” ifadesi kullanılan tutanaklar şöyle.

NE OLMUŞTU?

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde ölü ve yaralıları bölgeden almak için Cudi Mahallesi’ne giden gruba açılan ateş sonucu aralarında imc tv kameramanı Refik Tekin’in de bulunduğu siviller yaralanmıştı.

Yaralananlardan Cizre Belediye Meclis Üyesi Abdulhamit Poçal ile Selman Erdoğan isimli yurttaş yaşamını yitirmişti.

Refik Tekin ise sol bacağından yaralanırken, Cizre’den Mardin Devlet Hastanesi’ne sevkedilmiş ve akşam saatlerinde ameliyat olmuştu.

Ayrıca imc tv çalışanı Tekin dün hastaneye giderken de darp edilmiş ve yaralı bacağı tekmelenmişti.

Tekin hastanede yatarken, hakkında gözaltı kararı olduğu gerekçesiyle polis bekliyor ve görüşleri de kısıtlanmış durumda.

Tekin’in yaralandığı olayla ilgili Anadolu Ajansı, açılan ateşle yaralananları “terörist” diye duyurdu. Ajansın bu ‘haberi’ Milliyet, Hürriyet ve Star gibi gazetelerin web sitelerinde aynı başlıkla haber oldu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) başvurusu üzerine Tekin’in vurulması, Avrupa Konseyi’nce “medya özgürlüğü” alanında yakın takibe alındı.

REFİK TEKİN KİMDİR?

Kameraman ve fotoğrafçı olan Refik Tekin, imc tv muhabiri Saadet Yıldız ile birlikte bir süredir bölgedeki sokağa çıkma yasakları ile devam eden çatışmaları takip ediyordu.

Tekin ayrıca “Canlı yayında IŞİD’in sınır ihlali” görüntüleriyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’nü kazanmıştı. (İMC)

Kaynak: Birgun.net