Suriye’deki ılımlı muhalif grupların, adını Fetih el Şam olarak değiştiren El Nusra Cephesi ile birlikte ortak saldırı hazırlığı içinde olduğu belirtildi.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ilımlı muhalefet, El Nusra Cephesi’nden ayırt edilmedi. Ayrışma yerine ılımlı muhalefet gruplarının ve El Nusra militanlarının birleştiğini ve ortak saldırı hazırlığı yaptığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ABD, kontrolü altındaki grupların konumu hakkında Rusya ordusuna henüz net veriler sunmadı. Üstelik 13 Eylül’de Rusya’ya sunulan materyaller, sadece ateşkes rejimini kabul eden örgütlerin listesini kapsadığından, ikili anlaşmalara uygun değil” diye devam eden Rudskoy, materyallerde bu örgütlerin faal oldukları bölgelerin koordinatlarına, sayılarına ve örgüt liderlerinin iletişim bilgilerine yer verilmediğini vurguladı.

Rusya anlaşmayı açıkladı

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun gerçekleştirdiği Deyr ez Zor saldırısının ardından Moskova ile Washington arasındaki ateşkes anlaşmasından bazı bölümlerini kamuoyuyla paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, 9 Eylül’de Cenevre’de yaptıkları görüşmenin ardından Suriye’de ateşkes sağlanması konusunda yeni bir anlaşmaya varıldığını ilan etmişti. ABD’nin anlaşmaya rağmen Rusya’yı ateşkes konusunda isteksiz davranmakla suçlaması nedeniyle Moskova, anlaşma metninin kamuoyuyla paylaşılmasını talep etmiş, Washington ise bu talebe karşı çıkmıştı.

Rudskoy, ABD ve kontrolündeki muhalif grupların Cenevre’de varılan ateşkes anlaşmasında üstlendikleri yükümlülüklerden hiçbirini yerine getirmediğinin altını çizdi. Rudskoy, Rusya ve Suriye yönetiminin ise 9 Eylül’de varılan anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydetti.

Halep ve Hama’ya saldırı hazırlığı

Rusya’nın Suriye’deki ateşkes izleme merkezi başkanı Korgeneral Vladimir Savçenko ise ateşkesten istifa eden muhalif grupların Halep ve Hama’ya saldırı hazırlığı yaptığını kaydetti. Savçenko, “Suriye ordusunun ateşkese uymasından yararlanan muhalifler, Halep ve Hama’da yeniden organize oldu, silah ve mühimmat rezervlerini doldurdu, yeni bölgeleri ele geçirmek için saldırı hazırlığı yapıyor” dedi.

Suriye ordusu: Ateşkes sona erdi

Tüm bunlar olurke sahadaki durumu etkeileyecek açıklama Suriye Ordusu’ndan geldi. Ordu, akşam saatlerinde ateşkesin sona erdiğini duyurdu ve “terör örgütlerinin Rusya ve ABD’nin yaptığı ateşkes anlaşmasının hiçbir hükmüne riayet etmediğini” savundu. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, ateşkesin ‘etkisinin devam ettiğini fakat kırılgan olduğunu’ söyledi.

Onlar da katılmış

Öte yandan, Suriye’de koalisyon güçlerine destek veren Avustralya, İngiltere ve Danimarka uçaklarının ABD’nin Suriye güçlerini vurduğu operasyona katıldığı ortaya çıktı. ABD’nin öncülük ettiği IŞİD karşıtı koalisyon uçakları, Suriye’nin Deyr ez Zor kentinde düzenledikleri hava saldırısında Suriye ordusuna ait mevzileri bombalamıştı. Rusya’nın duyurduğu saldırıda 62 Suriye askeri hayatını kaybetmiş, 100’den fazla asker de yaralanmıştı.

Beyaz Saray’ın ‘yanlışlıkla’ olduğunu iddia ettiği saldırının ardından ilk itiraf Avustralya’dan geldi. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, “Koalisyon komutanları, bölgedeki Rus komutasından gelen tavsiyeyi alır almaz sorti sonlandırıldı. Kaybedilen hayatlar ve yaralanan Suriyeli personel nedeniyle pişmanız. Şu anda kazayla ilgili söyleyebileceklerim bunlar” dedi

Danimarka Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada ise Suriye ordusunun hedef alındığı saldırıda kendilerine ait iki F-16’nın kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu saldırılar, Suriyeli askerlerin vurulduğunun Rusya tarafından raporlanmasının ardından ivedilikle durduruldu” denildi. Ayrıca, saldırının incelenmesi sürecinde Danimarka’nın da yer alacağının altı çizildi.

İngiltere de, saldırıya destek verdiğini doğruladı. Savunma Bakanlığı sözcüsünün yaptığı ve bakanlığın resmi Twitter hesabından da yayınlanan açıklamada, İngiltere’nin Deyr ez Zor kentinin doğusuna düzenlenen koalisyon hava saldırısına destek verdiği belirtildi.

Esad: “Alçakça saldırı”

Suriye Devlet Başkanı Esad, koalisyon güçleri tarafından yürütülen ve 62 Suriye askerinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak “Alçakça saldırganlık” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari ile bir araya gelen Esad ayrıca, koalisyonun Suriye ordusuna yönelik hava saldırılarının teröristlere destek sağladığını belirtti.

Kaynak: Birgun.net