CNN TÜRK'te Duygu Demirdağ ile İnsanlık Hali'nin konuğu olan Prof. Dr. İlber Ortaylı "cahillik" eleştirilerine ilişkin gelen sorulara yanıt verdi. Ortaylı şu ifadeleri kullandı: "Halk insanı çok makbuldür falan böyle bir yaklaşım vardır. Bilhassa anti-komünist, anti-sosyalist rejimlerde bu çok görülebilir. Hitler Almanyası başta, Frankist İspanya falan olabilir bu. İhtisas gereken yerde çok titizdir doğru dürüst memleketler. Hiçbir zaman mühendisin yerini cahil bir teknisyene verdirtmez."

"Çocukken mesela serseri gerizekalı olan ben cahilim ama okumuş insanı cebimden çıkarırım dediği zaman evvela etrafındaki anası, danası, amcası falan onu tefe koyardı. Şimdi Türkiye'de bakıyorum hoş bir meziyet haline geliyor böyle bir şey olabilir mi? Yollarda gidiyorsun doğru dürüst yonca yaprağı yok. İnsanlar okumalı, kafanı işletmek istiyorsan okuyacaksın."

Sosyal medyayı kullanmadığını belirten Ortaylı, "En tehlikelisi yarı cahillik, şifası ne" sorusuna şu yanıtı verdi: "Kitap sevsinler, sinema sevsinler, tiyatro sevsinler, mukayeseli okusunlar."

Kaynak: Birgun.net