SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]
@ssenyaprak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin ‘idam’ tartışmalarını propaganda amaçlı gündemde tuttuğunu belirterek, “Düzenleme yapılsa da geriye yürümeyeceğini çok iyi biliyorlar. Başbakan da kabul ediyor ama işin aslını halka kendileri anlatacağına bize havale etmek istiyorlar” dedi.

AKP, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından başlattığı ‘idam’ tartışmasını bir yandan siyasi malzeme olarak gündemde tutarken, diğer yandan olası bir düzenlemenin yaratacağı sorunların kamuoyuna anlatılması işini muhalefete havale etmeye çalışıyor.

AKP’nin bu ikili tavrını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısında gündeme getirdi.

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, AKP’nin darbe girişiminin ardından gerçekleşmeyeceğini bile bile ‘idam’ cezasıyla ilgili anayasa değişikliğini propaganda için gündemde tutmaya çalıştığını belirtti.

“Topu bize attı”

Başbakan Binali Yıldırım’la yaptıkları görüşmelere ilişkin bazı ayrıntıları Parti Meclisi üyeleriyle de paylaşan Kılıçdaroğlu, 7 Ağustos’ta yapılan Yenikapı Mitingi’nde Erdoğan’ın idamla ilgili “Bunun kararını verecek olan merci Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Meclis’ten gelen böyle bir kararı onarım” dediğini anımsattı. Bu sözler üzerine Başbakan Yıldırım’ın “Topu bize attı” yorumu yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, görüşmelerinde “İdam cezası getirilse bile geriye yürümeyeceği için 15 Temmuz’la ilgili uygulanamayacağını” söylediğinde, Başbakan’ın da bunu onayladığını aktardı.

Yıldırım’ın kamuoyunda bir beklenti oluştuğunu belirterek, “Siz bu düzenleme yapılsa da geriye yürümeyeceği için uygulanamayacağını anlatın” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Ben de kendisine muhalefetin böyle bir görevi olmadığını, konuyu gündeme getiren hükümet yetkililerinin işin aslını halka anlatması gerektiğini söyledim. Çıksın Adalet Bakanı açıklasın kamuoyuna, ‘bu düzenleme yapılsa dahi geriye yürümez’ diye. Bu tartışmayı başlatan biz değiliz. Propoganda yapıyorlar. O zaman biz de ‘getirirseniz biz de görüşlerimizi paylaşırız’ diyoruz.”

Gülen’in iadesi

Kılıçdaroğlu, AKP’nin Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili samimiyetinden kuşku duyduğunu da belirterek, iade için gerekli prosedürün tam olarak yerine getirilip getirilmediğini bilmediklerini söyledi.

Mini paket yargı ile sınırlı

Toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa değişikliği için AKP-CHP-MHP’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bayramdan sonra “mini değişiklik paketi” metninin hazır hale geleceğini belirten Tezcan, bazı üyelerin soruları üzerine komisyon toplantılarında genel ve yerel seçim tarihleriyle ilgili bir değişiklik önerisinin gündeme gelmediğini söyledi. Tezcan, toplantı dışı konuşmalarda AKP’nin bu yöndeki görüşlerinin dile getirildiğini ancak resmi bir öneri olmadığı için üzerinde durulmadığını belirtti.

Toplantıda bazı üyeler Kılıçdaroğlu’na, yöneticilerin parti örgütlerince düzenlenen toplantılara genel başkanla birlikte katılıp, onunla birlikte ayrılmalarının tepkilere neden olduğunu aktardılar. Kılıçdaroğlu, parti yöneticilerine “halkla, parti tabanıyla iç içe olmaları” gerektiğini her fırsatta ifade ettiğini belirterek, “Her gittiğim yerde benim yanımda sadece il başkanımız olsun onun dışında herkes alanla olsun diyorum. Bu konudaki hassasiyetimi ben de her zaman dile getiriyorum” dedi.

Kaynak: Birgun.net