Dokunulmazlık görüşmelerinde yarın yapılacak olan ikinci tur oylamadan ‘Evet’ çıkarsa, fezlekeleri bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin durumunun da riske gireceği iddia edildi.

Karar gazetesinden Eyüphan Kılıç'ın haberine göre, iki lider en az 1 yıl ceza alırsa Anayasa’nın 76’ncı maddesine göre ilk seçimde vekil olamayacak.

"1 yıl hapse engel olur"

Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesine göre, ‘taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar’ milletvekili seçilemiyor. Milletvekili Seçimi Kanunu’nda da milletvekili seçilme şartları arasında benzer hüküm yer alıyor. Kanununa göre, taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili adayı olamıyor.

"Affa uğrasalar bile..."

Aynı kanunda ayrıca, affa uğramış olsalar bile, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum edilenlerin milletvekili olamayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Birgun.net