ABD'de başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump, ilk televizyon tartışmalarında istihdam yaratma konusu üzerinde karşı karşıya geldi. New York'ta yapılan münazaranın, 100 milyon izleyiciyle televizyon tarihinde en çok izlenen tartışma olduğu söyleniyor.

Başkanlık yarışına altı hafta kalan ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ve Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton ilk kez karşı karşıya geldi.

Trump istihdamın ‘ülkeden kaçtığını’ söyledi ve ticaret anlaşmalarını sorumlu tuttu. Clinton ise yatırımı arttırmayı taahhüt etti ve 10 milyon kişiye istihdam yaratma sözü verdi. ABD ekonomisini tanımlarken “Büyük ve şişman bir balonuz” diyen Trump, Clinton’ı ‘sadece konuşup, bir şey yapmamak’ ile suçladı.

Hillary Clinton'ın eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ve Trump'ın eşi Melania Trump tartışmayı salondan takip etti.

ELEKTRONİK POSTA’ GÖNDERMESİ

Vergi kayıtlarını açıklamaması gündeme gelince savunmaya geçen Trump, Clinton özel elektronik postalarıyla ilgili soruşturma sırasında silinen 33 bin elektronik postayı açıklarsa, kendisinin de vergi kayıtlarını açıklayacağını söyledi.

Trump “Tüm yetişkin hayatın boyunca IŞİD’le savaşıyorsun” diyerek Clinton ile alay etti. Clinton özel bir elektronik posta sürücüsü kullanması ‘hatası’ için hiçbir bahane olmadığını söyledi.

CLINTON AZ FARKLA ÖNDE

Gözlemcilerin çoğu, Demokrat Parti'nin başkan adayı tecrübeli politikacı Hillary Clinton'ın Cumhuriyetçilerin başkan adayı rakibi Donald Trump'a göre daha ağırbaşlı ve içerik bakımından daha hazırlıklı bir izlenim bıraktığını düşünüyor.

Trump'un seçim kampanyasına yardımcı olan New York'un eski Belediye Başkanı, Cumhuriyetçi politikacı Rudy Giuliani de tartışma sonrasında Twitter hesabından paylaştığı mesajında Trump'un en iyi performansını sergilemediğini teslim etti. Giuliani bir başka tweet'inde "Donald Trump'un bir sonraki tartışmada daha iyi olacağını size garanti ediyorum” ifadelerini kullandı.

This debate was not @realDonaldTrump's best, but there are still two more. #debatenight

— Rudolph Giuliani (@rudygiulianiGOP) 27 Eylül 2016


TRUMP: AFRİKA KÖKENLİLER ÜLKEDE CEHENNEMDE YAŞIYOR

Trump, Afrika kökenli ABD’lilerin ülkede ‘bir cehennemde’ yaşadığını belirtti. Trump polisin siyahları vurması konusunda çözümün hukukun üstünlüğü ve asayişi sağlamak olduğunu ifade etti. Clinton ceza yasalarında reforma gideceğini söyleyip “Maalesef, ırk sıklıkla çok şey belirliyor” dedi. ANKETLERE GÖRE TARTIŞMANIN GALİBİ CLINTON Münazara sırasında bir kamuoyu yoklaması gerçekleştiren CNN’e göre, ilk turun galibi Clinton oldu. Ankete katılanların yüzde 62’si Clinton’ı tartışmanın galibi ilan etti. Trump’ın kazandığını düşünenlerin oran ise yüzde 27’de kaldı.

Public Policy Polling’in anketine katılanların yüzde 51’i Clinton’ı kazanan ilan ederken, Trump’ın kazandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 40 oldu.

Münazara, barlardan evlere kadar her yerde takip edildi.

ADAYLAR ARASINDAKİ SÖZ KESME YARIŞINDA TRUMP GALİP

Her iki adayın da birbirinin sözünü kestiği münazaranın bu konudaki kazananı ise Trump oldu. Trump, 90 dakikalık tartışma sırasında 71 kez Clinton’ın konuşmasını böldü, Clinton ise 41 kez Trump’ın sözünü kesti.

New York kentindeki Hofstra Üniversitesi’nde gerçekleştirilen münazarada bir ilk de yaşandı. ABD’de tarihinde ilk kez 100 milyon izleyici tartışmayı canlı olarak takip etti.

TWITTER’IN KAZANANI AÇIK ARA TRUMP

Öte yandan münazara sosyal medyada da yakından takip edildi. Twitter’dan yapılan açıklamaya göre, Clinton-Trump tartışması bugüne dek hakkında en fazla paylaşım

Final share of Twitter conversation around the candidates on stage:

62% - @realDonaldTrump
38% - @HillaryClintonpic.twitter.com/U4idTUvGhj

— Twitter Government (@gov) 27 Eylül 2016

‘Mic’ de başkan adayları konuştuğu sırada en fazla kullanılan ‘emoji’leri derlerdi. Buna göre, Twitter kullanıcıları Trump konuşurken ABD bayrağı paylaştı, Clinton konuşurken ise ‘gülmekten ağlamaya başlayan’ görseli kullandı.

"I have a much better temperament than she does." - Trump #Debatespic.twitter.com/n2ATCNU61I

— Mic (@mic) 27 Eylül 2016

TRUMP’IN BURNUNU ÇEKMESİ YENİ SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ YARATTI

Bu arada Trump’ın sık sık burnunu çekmesi de Twitter’da olay oldu. Öyle ki Twitter’da açılan ‘TrumpsSinuses’ (Trump’ın sinüsleri) ve ‘TrumpSniff’ (Trump burnunu çekiyor) isimli iki mizahi hesabın doğmasını sağladı. Bazı sosyal medya kullanıcıları da Trump’ın sağlığından ‘endişe ettiklerini’ belirten paylaşımlar yaptı.

I am worried about @realDonaldTrump's health - are the sniffles symptoms of something more serious? #sniff#debatenight

— Scott Charton (@ScottCharton) 27 Eylül 2016

Sosyal medyada başlayan bu tartışmalara yanıt veren Trump’ın basın danışması, 70 yaşındaki başkan adayının grip olmadığını açıkladı.

Demokratlar cephesi de iki adayı karşı karşıya geldiği münazarayı 68 yaşındaki Clinton’ın sağlığı hakkındaki tartışmaları bitirmek için kullandı. Demokratlara yakın bazı medya kuruluşları da Clinton’ın münazarada gösterdiği performansla, sağlıklı olduğunu kanıtladığını savundu.

CLINTON: ÖNCE BENİM YAPTIĞIMI YAPSIN SONRA DAYANIKLILIKTAN SÖZ ETSİN

Ancak Trump, başkanlığın temposuna dayanamayacağını savunduğu Clinton’ın sağlığıyla ilgili “Clinton’ın başkanlık yapabilecek güç ve kuvveti yok” dedi. Clinton ise Trump’a, “Tamam, 112 ülkeyi gezsin, bir barış anlaşması ya da ateşkesi, bir muhalifin serbest bırakılmasını müzakere etsin… Hatta 11 saat boyunca Kongre’deki bir komite önünde ifade versin, ondan sonra gelip bana dayanıklılıktan söz etsin” karşılığını verdi. (Kaynak: DW Türkçe, Sputnik Türkiye)

Kaynak: Birgun.net