HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile DTK Eş Başkanı Selma Irmak, milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü hakkında “dokunulmazlıkların kaldırılması” istemiyle Başbakanlık’a yeni fezlekeler sundu.
Fezlekeye konu olan soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 26 Aralık 2015'te düzenlenen ve iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda ‘öz yönetim’ ilanına ilişkin yapılan konuşmalar nedeniyle başlatılmıştı.

AKP’li vekiller istiyor
AKP milletvekillerinin TBMM’de gerçekleşen görüşmelerde, Ankara’daki bombalı saldırıyı gerçekleştiren Abdülbaki Sömer’in taziyesine giden Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün, sivil halka yönelik katliamların olduğunu söyleyen Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın da dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde Başbakan Davutoğlu’na görüş bildirdiği de öne sürüldü.

Yarısından çoğu HDP'nin
Son fezlekelerle birlikte 2016 yılının ilk iki ayında haklarında HDP’liler hakkında hazırlanan fezleke sayısı 65’e yükseldi. Böylelikle TBMM’ye sunulan toplam 457 dokunulmazlık fezlekesi içinde HDP’liler hakkındaki dokunulmazlık dosyalarının sayısı 268 oldu.
HDP Parti Sözcüsü Aylan Bilgen ile dokunulmazlıkları öncelikle kaldırılması istenen Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, BirGün’e konuştu.

***

Tüm vekillerin kaldırılsın

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması hamlesi, siyaseti etkisizleştirme ve zayıflatma arayışıdır. Gerek DTK eş başkanlarına, gerekse milletvekillerine ilişkin böyle bir tutum sergilenmesinin temelinde doğrudan doğruya muhalefet kanallarını ortadan kaldırılma isteği yatıyor. Her hamleye karşılık hazırlıklıyız. Talebimiz ise yolsuzluk yapanlar da dahil tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıdır.

***

Kendilerini kurtaramazlar

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: İnsanların toplu halde yakıldığı bodrumların başında, Cizre’de nöbette alıyorum haberi. Büyük insanlık suçlarının işlendiği yerde demokratik siyasetin önü zaten kapanmıştır. Her türlü çılgınlığı yapan siyasi bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Her gün yeni felaketler yaşanırken, HDP’yi gündeme getirip kendisini kurtaracağını sananlar, bunu asla başaramayacaklar.


***

Dokunulmazlığa saklanmayacağız

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan: AKP, baskı altına almak ve tehdit etmek için fezlekeleri kullanıyor. Partimizin tüm milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılması için zaten imza vermişti. Bugün de dokunulmazlıklarının arkasına saklanmayacağımızı açıkça söylüyoruz. Talebimiz tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıdır. Sıkıntılı bir süreçte halkımızın yanında yer alıyoruz ve bedel ödememiz gerekiyorsa sonuna kadar ödemeye razıyız.

Kaynak: Birgun.net