FATİH KIYMAN
[email protected]


İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Ihlamur Parkı’nın, Seba inşaatın talebi üzerine taşeron firma tarafından panellerle kapatılmasına yurttaşın tepkisi sürüyor.

Dün sabah gerçekleşen belediye meclisi toplantısına katılarak Belediye Başkanı Murat Hazinedar’dan bilgi almak isteyen Ihlamur Parkı Dayanışması üyeleri içeriye alınmadı, kapılar yüzlerine kapandı. Dayanışma üyelerinden Beşiktaş sakini Rana Aytar, “Eylem yapmaya değil, belediye meclisi toplantısına katılmaya geldik. Yasal hakkımızı kullanarak bilgi almak istiyoruz” dedi. Toplantıdan sonra açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Örnek, içeriye temsilci dahi alınmamasına gerekçe olarak toplantı salonunun küçük olmasını gösterdi.

SİT alanı olmasına rağmen ‘tapulu özel mülk’ statüsünde gösterilen park için, belediyenin araziyi kamulaştırmak istediği fakat 57 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödemesi gerektiği iddia edildi. Dayanışma üyeleri, ilk olarak imarsız SİT alanı statüsündeki araziye bu fahiş bedelin nasıl belirlendiğini, bu konuda gönüllü danışmanlık yapabilecek üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum örgütlerinden destek alınıp alınmadığını bilmek istiyor. Beşiktaşlılar, parkın kamulaştırılmasını, park olarak kalmasını talep ediyor.

Belediye başkanı soruları yanıtlamıyor

Dayanışma üyesi Ada Ayşe İmamoğlu, güvensizliklerinin asıl kaynağının Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın halk ile yüzleşmekten kaçması olduğunun altını çizdi. İmamoğlu “Hazinedar kapıya çıktı, bizi muhatap almadı, döndü ve gitti. Beşiktaş halkıyız, bizden nasıl kaçarsınız! Twitter’da mesajlarla bazı sorular yöneltmiştik. Bizi twitter’dan da engellemiş. Bizi engelleyerek şu an o parkın ranta açılması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Soru sormak için buradayız ve dikkate alınmıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnşaat planı: 5 kat 30 daire

Tartışmalara sebep olan diğer bir nokta da Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli’nin yaptığı, “5 kat, 30 daire yapacağız” açıklaması. Ihlamur Parkı Dayanışması konuya istinaden, “Seba İnşaat, henüz 1/1000 ölçekli imar planı bulunmayan ve imar durumu netleşmemiş bir arsa üzerinde, hangi hukuki altyapıya dayanarak bir proje konumlandırmıştır?” diye soruyor.

Belediyenin desteği ‘kağıt üzerinde’ kalıyor

Parkın hukuki durumunu ve dava sürecini BirGün’e değerlendiren Eren Can, Beşiktaş belediyesinin 1/5000’lik imar planına karşı açtığı itiraz davasında aslında halkın dileklerine yakın şeyler yazıldığını, imar artışını mahallelinin istemediğini, mahallede zaten yoğun yapılaşma olduğunu, bu yeşil alanın tarih boyunca ve koruma kurulu kararıyla bölünmez bir bütünlüğe sahip olduğu, bu nedenle korunması gerektiğine değinildiğini belirtti.

Diğer yandan, Burada Seba inşaatın aslında 2012’de kat karşılığı inşaat sözleşmesini mülk sahipleriyle yaptıktan sonra araziyle ilgili sürecin hızlandığını görüyoruz. Yani burada inşaat şirketinin talebi doğrultusunda ilerleyen bir süreç var gibi gözüküyor dışarıdan bakıldığında. Belediye samimiyetle yanımızda olsun istiyoruz. Burada imar artışını yapan bakanlık. 1/000’lik imar planını belediye hazırlamazsa bakanlık hazırlayacak muhtemelen. Yapıldığında buna da itiraz davası açacağız”

‘İmara izin vermeyeceğiz’

Belediye Meclisi toplantısından sonra kapıda bekleyen yurttaşlarla görüşen Başkan Yardımcısı Rifat Örnek yaptığı açıklamada, “Belediyemiz bu alanla ilgili senelerdir hiçbir yetki kullanmamıştır. 1/1000’lik uygulama planına ve imara asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Halihazırda parkın çevresine yapılan çitlerle ilgili hukuki durumu bizzat araştıracağını ve herhangi usulsüzlük tespitinde gerekli işlemlerin yapılacağını belirten Örnek, “Çit konusuna ‘parkı kapattırmayız’ diyemiyorum, öyle bir yetkimiz yok, orası özel mülk. Yalnızca ebadı, formu, uzunluğu hukuki çerçevede ne şekilde izin verilmiş araştıracağım. Hukuki bir aykırılık varsa kaldıracağız” şeklinde konuştu.Kaynak: Birgun.net