BirGün/ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Öğrenci ve Gençlik Komisyonu Başkanı Özcan Kırbıyık, yeni öğretim döneminde üniversite öğrencilerine yönelik ırkçı saldırıların olabileceğini belirtti ve öğrencilerin hak ihlalleri karşısında kendilerine başvurmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Öğrenci ve Gençlik Komisyonu Başkanı Özcan Kırbıyık düzenlediği basın toplantısında, “2016-2017 eğitim öğretim yılı üniversite kayıtları yapılmıştır. Yurt ve burs başvurularında çeşitli kriterler öne sürülerek hak gaspları meydana getirildiği görülüyor. Hak gasbına uğradığını düşünen öğrencilerin bize başvurmasını istiyoruz. Bu öğrencilere hukuki destek verilecektir” vurgusu yaptı.

“Devlet baskıları durdurmuyor”

Kırbıyık, devlet üniversitelerindeki yurt sayısının yetersiz olduğuna dikkati çekerek, “Halihazırdaki devlet yurtlarından üniversitelilerin barınma sorunu rutubetli ve temizliğine özen gösterilmeyen yaşam alanlarıyla, yetersiz etüt salonlarıyla, hijyeni sağlanmayan lavabo ve tuvaletlerle büyümektedir. Hükümet, devlet yurtlarını öğrencilere karşı baskı ve denetim mekanizması olarak kullanmaktadır” dedi. Hükümetin politikaları sonucu Kürt, sosyalist ve Alevi öğrencilere yönelik ırkçı saldırılar yaşanabileceği uyarısında bulunan Kırbıyık, devletin geçmiş yıllarda da yaşanan bu saldırıları görmezden geldiğini ifade etti.

Akademisyenlere destek

Kırbıyık, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bazı akademisyenlerin KHK'yla işten atılmasına tepki göstererek, “Kürt sorunu konusunda devletle aynı istikamette düşünmeyen bütün kesimlerin aleni bir şekilde hedef haline getirildiği görülüyor. AKP Hükümeti, oluşan olağanüstü siyasal ve politik havayı fırsat bilerek cemaatle hiçbir ilgisi olmayan Barış İçin Akademisyenler’i işten atma politikası gütmektedir. Görevden alınan 45 barış imzacısı hocamızın yanında olduğumuzu tekrarlıyoruz. Hükümete yaptığı bu hatadan derhal geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net