Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in önceki gece gözaltına alınmasına ilişkin ailesinin İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi’ne başvurması sonucunda derneğe bağlı avukatlar tarafından Külter’in durumuna ilişkin dün Uludere Savcılığı’na başvuruda bulunulmuştu.

İHD, yapılan başvuruya ilişkin açıklama yaptı. Henüz kendilerine geri dönüşün olmadığını belirten İHD avukatları, yaptıkları başvuruda kayıp olma ihtimali ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Harekat’ın (PÖH) adam öldürmeye teşebbüsü sebebiyle hayati tehlikesinin olduğunu belirttiklerini ifade etti.

imc'de yer alan habere göre, emniyet yetkililerinin kendilerine “Burada böyle bir şahıs yok” dediklerini aktaran avukatlar, yapılan başvuru neticesinde savcılığın gün içerisinde olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermesini beklediklerini ifade etti.

JÖH-PÖH sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımları da suç duyurusu dosyasına eklediklerini belirten avukatlar, bu durumun Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetki alanına girdiği için dosyayı buraya gönderdiklerini ancak kendilerine bir geri dönüşün olmadığını aktardı.

“Savcı telefonlara bakmıyor”

Külter’in önceki gece gözaltına alındığını ve o anda emniyeti aradıklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını aktaran avukatlar, Şırnak Adliyesi’nin telefonlarının bozuk olduğunu bu sebeple adliyeye telefon üzerinden ulaşmanın mümkün olmadığını, nöbetçi savcının ise telefonlarına bakmadığını aktardı.

“Savcılık sorumluluktan kurtulmak istiyor”

Adaletin Şırnak’ta işlevselliğini yitirdiğini dile getiren avukatlar, “Adliyenin telefonları bozuk. Yasak nedeniyle merkeze ve adliyeye gitmemiz ciddi bir zorlama ile olabiliyor. Nöbetçi savcılar da avukatların numarasını açmıyor. Bizim bu meseleden anladığımız Hurşit Külter eğer infaz edilmiş ise savcılık ve adli makamlar sorumluluktan kurtulmak istiyor. Bizim görebildiğimiz bu. Hukukun olmadığı bir ortamda bu süre içerinde 50-60’a yakın insan tutuklandı. Nasıl infazların yapıldığı, kimin ne şekilde öldürüldüğünü bilmiyoruz. Belli ki JÖJ-PÖH Şırnak’ta cirit atıyor. Savcılık makamı da belli ki sorumluluk almıyor” bilgisini paylaştı.

Gümüştepe Karakolu’nda mı?

Şırnak’ta görev yapan özel harekatçıların ise Gümüştepe Karakolu’nu kullandığı ve Külter’in burada olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Birgun.net