Sağlık Bakanlığı, “İstanbul Eczacı Odası’nın (İEO) kuruluş amacı dışında faaliyet gösterdiği" iddiasıyla İEO Yönetim Kurulu’nun görevden alınması talebiyle dava açtı.

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, basın toplantısı düzenleyerek Sağlık Bakanlığı’na “davayı geri çekin” çağrısında bulundu. İEO Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu “Sağlık Bakanımızı; 80 darbe döneminden sonra örneği görülmeyen, demokrasi bilinciyle bağdaşmayan bu davayı geri çekmeye davet ediyoruz.” dedi.

İEO'nun basın açıklaması şu şekilde:

"Değerli Basın Mensupları;

Bildiğiniz üzere 15 Temmuz gecesi Türkiye alçakça bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır. Kendi halkına kurşun sıkmaktan, TBMM’yi bombalamaktan çekinmeyen teröristler hepimize karanlık bir gece yaşatmışlardır.

İstanbul Eczacı Odası olarak; bu alçaklığa kalkışan Fethullahçı Terör Örgütünü bir kez daha lanetliyor, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetimizin savunması için canlarını feda eden tüm vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yaşadığımız bu korkunç gecenin sorumlularının hesap vermesini istiyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

İstanbul Eczacı Odası yönetimi; Cumhuriyetimizin Laik, Demokratik, Sosyal Hukuk Devleti ilkelerinin ve aydınlanma devrimlerinin savunucusu olan bir gelenekten gelmektedir.

Bu geleneğin gereği olarak 16 Temmuz günü, Odamız web sayfasında darbeyi kınayan, demokrasi ve milli birliğimize sahip çıkan, toplumsal barış ve huzurun bir an önce sağlanmasını talep eden bir bildiri yayınladık. Aynı bildiride o gecenin halk direnişi ile örtüşmeyen, teslim olan masum erlere karşı hukuksuz müdahalelere girişerek toplumsal vicdanı da rahatsız eden provokatörleri kınadık. Bunun demokrasi ve kahramanlık söylemi içinde yer alamayacağını ifade ettik.

Bu açıklamamızdan 5 gün sonra, bu cümleler bilinçli olarak çarpıtılarak Oda yönetimimize yönelik bir linç kampanyası başlatıldı. Bu linç kampanyası, oda yönetimimize muhalif küçük bir grup eczacı tarafından organize edildi. Alçak darbe girişiminin yarattığı kaos ortamını fırsat bilen, çoğu sahte hesaplar vasıtasıyla olmak üzere, sosyal medya üzerinden bizleri açık hedef gösteren, metni çarpıtarak medyayı manipüle eden bir organizasyona maruz kaldık. Eczacı kamuoyundan amaçlanılan desteği göremeyen bu organizasyon 1,5 günün sonunda kendiliğinden son buldu.

Toplum olarak yaşadığımız travmayı da göz önüne alarak, kasıtlı yaratılmış algı kirliliğine son vermek amacıyla 22 Temmuz günü, darbe karşıtı duruşumuzu ifade eden bir açıklama daha yayınladık.

8 Ağustos 2016 tarihinde ise Sağlık Bakanlığı’nın, Oda yönetimimizin görevden alınması talebiyle mahkemeye başvurduğunu, Asliye Hukuk Mahkemesinden gelen tebligat ile öğrendik.

Davacı Sağlık Bakanlığı, darbeyi kınayan bildirimizde Türk Milletine hakaret ettiğimizi öne sürerek, kuruluş amaçlarımız dışında faaliyet gösterdiğimiz iddiasıyla görevden alınmamızı talep etmektedir.

Değerli Basın Mensupları;

Sağlık Bakanlığı’nın; Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve diğer siyasilerin ısrarla öne çıkardığı, “Seçimle gelen seçimle gider” demokrasi ilkesini bir kenara koyarak; İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu’nun görevden alınmasını talep eden bir dava açması, 15 Temmuz sürecinden sonra milli birlik ve mutabakat söylemini öne çıkaran anlayış ile örtüşmemekte ve tam tersi demokrasimize zarar vermektir.

Bu nedenle Sayın Sağlık Bakanımızı; 80 darbe döneminden sonra örneği görülmeyen, demokrasi bilinciyle bağdaşmayan bu davayı geri çekmeye davet ediyoruz.

Tüm Türkiye kamuoyuna bir kez daha ifade etmek isteriz ki;

Biz 15 Temmuz gecesi,

-Darbe girişimine karşı koyan onurlu TSK mensuplarımızla,

-Darbe girişimine karşı büyük bir mücadele sergileyen ve şehitler veren Emniyet mensuplarımızla,

-Vatan savunması için sokaklara çıkıp şehit ve gazi olan halkımızla;

Teslim olmuş masum emir eri erlerimizi hedef alan provokatörleri ve katilleri asla bir tutmuyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

İstanbul Eczacı Odası yönetimi, toplumsal olaylara her dönem demokratik ve insani refleksleri ile tepkisini koyabilmiş, hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü adına onurlu bir duruş sergilemiştir.

İstanbul Eczacı Odası bugüne kadar “Laik ve Demokratik Türkiye’’ söyleminden geri adım atmayan eczacılar tarafından yönetilmiştir ve yönetilmeye de devam edecektir.

Bizlere açılan bu davanın hukuksal açıdan temelsiz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tüm Türkiye kamuoyunu, bu hukuksuzluk karşısında, İstanbul Eczacı Odası yönetim kadrolarına destek olmaya çağırıyoruz.

Bugün gerek İstanbul’dan gerekse Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bizlere destek veren ve yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla."

İSTANBUL ECZACI ODASI

YÖNETİM KURULU

Basın toplantısına katılarak İstanbul Eczacı Odası’na destek verenler:

CHP Bursa Milletvekili Ecz. Erkan Aydın

TEB Merkez Heyeti

4.Bölge Adana Eczacı Odası

6. Bölge Samsun Eczacı Odası

7. Bölge Bursa Eczacı Odası

8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası

9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası

11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası

16. Bölge Denizli Eczacı Odası

25. Bölge Mersin Eczacı Odası

31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası

İstanbul Ecza Kooperatifi

Eczacılar Vakfı

Çağdaş Eczacılar Derneği

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği

Etkin Eczacılık Derneği

Eczacının Sesi

Erkan Önsel İstanbul Eczacı Odası Eski Başkanı

İstanbul Tabip Odası

İstanbul Diş Hekimleri Odası

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu

Sağlık Emekçileri Sendikası

Hukuk Danışmanımız Av. Alp Selek

Ve İstanbul Eczacı Odası Seçilmiş Kadrosu

Kaynak: Birgun.net