HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Anayasa Komisyonundaki açıklamalarını eleştirerek, "Başbakan 'bana karşı yapılan darbeyi de gündemden düşürmek için HDP'yi vurmaya devam edeyim' anlayışıyla bu cümleleri sarf ediyor. Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında bir ilçe başkanını bile tayin edemeyecek bir darbe yapıldı kendisine. Sen önce HDP ile uğraşacağına bir kendine yapılan darbe ile ilgili ne düşünüyorsun onu açıkla" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu ve Anayasa Komisyonunda yaşananları anımsattı. İdris Baluken, yaşanan kavgaları AKP'li milletvekillerinin neden olduğunu, onlar hakkında herhangi bir disiplin cezası olmadığını savunarak eleştirdi. İdris Baluken, "Umarız bu hafta AKP grubu bu fedai takımıyla ilgili gerekli uyarıları yapmıştır ve meclis ve komisyon çalışmasının olması gereken düzende gitmesi için gerekli tedbirleri almıştır. HDP olarak ortaya çıkan görüntülerden memnun değiliz. Orada sözümüzle komisyon ve genel kurulda ne yapılmak istendiğini anlatmak istiyoruz. Meselenin dokunulmazlık değil rejim değişikliği olduğunu meclise darbe yapıldığını halkımıza meclis imkanlarıyla anlatmak istiyoruz. AKP'nin linç saldırıları yapmasının temel nedeni bu. Saray eliyle mecliste yapılan bu darbe sürecini sarayın bir şubesi haline getirilmesini kamuoyu tartışmadı. Sadece o kavga görüntüleriyle tamamen algı operasyonlarıyla meseleye yaklaşan tartışma gündemleşti. Böyle bir gündemin oluşmaması için her türlü hassasiyeti göstereceğimizi i ifade ediyoruz. Tedbir alması gereken asıl merci AKP grubunun kendisidir" diye konuştu.

"Burası AKP'nin çiftliği değil, burası TBMM"

İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Anayasa Komisyonunda yaşananlardan sonra yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Baluken yaşananların danışmanların üzerine yıkılmaya çalışıldığını belirterek şöyle konuştu: "Ar damarları çatlamış şekilde o süreci danışmanlara havale ederek kendi ruh güruhlarını kurtarmanın telaşına düşmüşler. Komisyon başkanı dahil olmak üzere AKP'li yetkililerin danışmanlar için başlattığı linç kampanyasını kabul etmiyoruz. Davutoğlu açık bir şekilde HDP'yi hedef gösteren söylemlerini pervasız şekilde ortaya koymaya devam ediyor. 'Bundan sonra meclisin kapısından geçemeyecekler' söylemi Davutoğlu'nun HDP ile ilgili linç saldırılarına nasıl baktığını ortaya koyuyor. Kimsin sen? Yargı mercii misin? Bu cümleyi kullanmak için yetkisi yok. Hangi yetkiyle nereden aldığın bir güçle ifade ediyorsun? Kendisine hem yasama organının hem de yargı kurumlarının yerine koyup kararı da verip açıklamış oluyor. Danışmanlarımıza başlatılan saldırı dalgasıyla ilgili 'kiralık vandallar' diyor. Vandalın kim olduğunu söyleyeyim; yerde madenci şehidinin yakınını tekmeleyenlerin vandallığı ortadayken, komisyon çalışmasına katılan arkadaşlarımızla ilgili hedef saptırma arayışı var. 'Orası onları at çiftliği değil' diyor. Burası kimsenin çiftliği değil. Burası AKP'nin çiftliği değil. Burası TBMM. Ama bunlar buraya bir aile şirketi mantığıyla baktıkları için Meclis'teki tartışma süreçlerinin önünü kapatıp tek sesli meclis oluşturmak istiyorlar. 'HDP'li milletvekilleri komisyon önüne hendek, barikat mı kazacak?' diyor. Başbakanlık sorumluluğu taşıyan birisine asla yakışmayacak cümleleri pervasız şekilde ortaya koyuyor. Bu cümleler tesadüf değil. En son hendek ve barikatlardan bahsettiğinde yaşam alanlarına TOMA ve topları gönderdi. Şimdi Meclisle ilgili aynı niyeti var belli ki. Meclise özel operasyon, askeri, polisi yığıp bu darbenin meşruiyet zeminin HDP üzerinden sağlamaya çalışacak."

"MKYK toplantısında bir ilçe başkanını bile tayin edemeyecek darbe yapıldı"

İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapay gündem yaratmak için HDP'yi suçladığını belirterek şöyle devam etti: "Kendi içindeki tartışmaları, iktidar kavgalarını en iyi saklamanın yolu yapay düşman yaratmak. HDP belirlenmiş yapay düşman. Tartışmaları gölgeleyecek iyi bir düşman. Başbakan 'bana karşı yapılan darbeyi de gündemden düşürmek için HDP'yi vurmaya devam edeyim' anlayışıyla bu cümleleri sarf ediyor. MKYK toplantısında bir ilçe başkanını bile tayin edemeyecek bir darbe yapıldı kendisine. Sen önce HDP ile uğraşacağına bir kendine yapılan darbe ile ilgili ne düşünüyorsun onu açıkla. Madem bu kadar güçlüsün bu konuyla ilgili niye bir düşüncen yok. Saray darbesi seni yetkisiz bir başbakan pozisyona getirdiğinde niye ağzından tek cümle çıkmıyor. Varsa yoksa yapay gündem, yapay düşman."

"AKP büyük iktidar kavgası içinde, en az üçe bölünmüşlük durumu var"

İdris Baluken, AKP'nin içinde iktidar kavgası olduğunu iddia ederek şu ifadeleri kullandı: "Kendi iktidar hesapları için çocukları Singapur'da zevki sefa içinde gününü gün ederken yoksul çocukların ölümü üzerinden güç kavgaları yürütüyorlar. Çatışmalarda yaşamını yitirmiş bir asker cenazesi sırf bakan bey pastasını üfleyecek keyfinin tamamlayacak diye saatlerce yerde bekletilmiş. Bunların ahlaki yaklaşımı bu. AKP büyük bir iktidar kavgası içinde, en az üçe bölünmüşlük durumu var. Sanıyor musunuz bir bakanın oğlunu kumar masasındaki fotoları tesadüfen ortaya çıkıyor. Yada bir takım dosyalar sosyal medyadan servis ediliyor. Komik olanı bu biat kültürüyle gasp edilen yetkilerine karşı tek cümle söylemek yerine bir başbakan oradan HDP'ye had bildirmeye çalışıyor. Böyle giderse AKP Genel Merkezinin kapısından geçemeyecek duruma geleceksiniz hepiniz. Kamuoyunun dikkatlerini bu iktidar savaşlarına yöneltmelerini düşünüyoruz. Umarım genel kurul ve komisyonda linç saldırılarına başvurmazlar. Öyle bir durumda bizler de kendi derdimizi daha rahat ifade edebiliriz."

Kaynak: Birgun.net