BURCU CANSU [email protected] @burcu_cansu

İçişleri Bakanlığı, IŞİD'in 12 Ocak’ta gerçekleştirdiği ve 12 Alman turistin yaşamını yitirdiği Sultanahmet Katliamı engellenemediği gerekçesiyle İstanbul Valisi Vasip Şahin hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi. Bakanlık, İstanbul'un nüfus yoğunluğunu ileri sürerek "bu yoğunluğun dikkate alınmasıyla tüm muhtemel olayların önlenmesi gerektiği şeklindeki görüşün doğru olmadığını" iddia etti.

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, IŞİD’in İstanbul Sultanahmet Meydanı ve Ankara Tren Garı Katliamı’nı engelleyemediği gerekçesiyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin hakkındaki soruşturma açılması talebinde bulundu.

Eminağaoğlu, soruşturma açılması için şu gerekçeleri öne sürdü: “Gerçekleşecek bir patlama durumunu, bu patlamanın sonuçlarını, bu patlama nedeniyle ortaya çıkacak ölümler ve yaralanmaları, hele bu süreçte zincirleme olarak yaşanan olaylar da gözetildiğinde, öngörebilecek, bilebilecek, konum, sıfat ve görevde bulunmaktadırlar. Ancak ortaya çıkacak sonuçlara, ‘gerçekleşirse gerçekleşsin’ anlayışıyla yaklaşmaları ve görev gereklerini yerine getirmemeleri, bu ölüm ve yaralanmalarla karşılaşılmıştır…”

Önleyemezdik çünkü nüfus fazla
Eminağaoğlu'nun başvurusu İçişleri Bakanlığı tarafından kabul görmedi. Soruşturmaya izin verilmemesinin gerekçesi evlere şenlik. Bakanlık kararın gerekçesini, “İstanbul ilinin nüfus yoğunluğunun dikkate alınmasıyla tüm muhtemel olayların önlenmesi gerektiği şeklindeki görüşün doğru olmadığı, zaten bu görüş doğru olsaydı bütün olaylar olmadan önleneceğinden adli herhangi bir soruşturmanın olmaması gibi bir durum ile sonuçlanması gerektiği ancak bunun mümkün olmasının hiçbir şartta gerçekçi olmadığından…” sözleriyle açıkladı.

Engellenemeyebilir
İçişleri Bakanlığı, Eminağaoğlu’nun ihmal ve kast iddiasının doğru olmadığını savunarak, “Olası kast eyleminin bilinmesi ve önlenmesine yönelik işlemleri açısından tüm önlemlerin alınmasına karşın yine de suç konusu olan eylemlerin olabileceğini” ileri sürdü.

Bakanlığın, “Gerek ülke düzeyindeki terör ve benzer, asayiş olaylarının gerekse İstanbul ilinin nüfus yoğunluğunun dikkate alınmasıyla tüm muhtemel olayların önlenmesi gerektiği şeklindeki görüş doğru değildir” savunusu dikkati çekti. Bakanlık, “Zaten bu görüş doğru olsaydı bütün olaylar olmadan önlenebileceğinden adli herhangi bir soruşturmanın olmaması gibi bir durum ile sonuçlanması gerektiği ancak bunun mümkün olmasının hiçbir şartta gerçekçi olmayacağından…” görüşünü dile getirdi.

Bakanlık, Şahin hakkında yapılacak her hangi bir işlem olmadığı kanaatine vararak, soruşturma açılmasına izin vermedi.

Ne olmuştu?
Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak’ta IŞİD militanı Suriye kökenli 28 yaşındaki Nebil Fadli'nin, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlatması sonucu 12 Alman vatandaşı yaşamını yitirmişti. Saldırıda 11’i yabancı uyruklu 16 kişi de yaralanmıştı. Saldırıdan sonra mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan raporda çok sayıdaki istihbarata rağmen saldırının meydana geldiği belirtilmişti.

Kaynak: Birgun.net