BURAK ABATAY / @abatayburak

Türkiye’nin en kitlesel eylemlerini içinde barındırmış ve tüm yurtta çok büyük halk kitlelerinin katılımıyla gerçekleşmiş olan Gezi Direnişi herkesin kişisel tarihinde izler barındırdığı gibi, toplumsal hafızamızda da yer edindi. Bu yer ediniş kâh gerçekliğin acı hüznüyle, kâh sanatın sesiyle gerçekleşti. Duvar yazılarından fotoğraflara, belgesel çalışmalarından müziğe birçok şey bıraktı bize Gezi. İşte Gezi Direnişi ile beraber hafızalarımızda yer edinmiş on şarkı:

10/ Şimdi İstanbul’da Olmak Vardı Anasını Satayım – New Yorklu Çapulcular

Yediden yetmişe herkesin Gezi Direnişi’nde anlatacak hikayeleri var. Bir tek yurt dışında yaşayanlarımız haricinde. Bu özlemi hisseden New Yorklu bir ‘çapulcu’ ekip yaşadıkları özlemi bir güzel şarkıyla ifade etmişlerdi: “Şimdi İstanbul’da Olmak Vardı Anasını Satayım!”

9/ Taksim Meydanı – Kaan Tangöze

Duman’ın ön vokali Kaan Tangöze bir solo albüm yayınlamıştı. İşte Taksim Meydanı şarkısı da o albümde yer alıyor. Akustik soundlu parçanın o günler adına yakılmış güçlü bir ağıt olduğunu söylemek zor değil. Bu aynı zamanda her daim hatırlanacak bir başyapıt.

8/ Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini – Grup Vardiya

Cem Karaca derdi: “Kanunları, yönetmelikleri, bütün kararları hepsi halka karşıdır” derdi sol yumruğunu kaldırıp. Gezi de öyle bir süreçti belki de. İsyanın fitili Taksim’de yakılırken Ankara’dan, İzmir’den de hissedilmişti. Vardiya da Bertol Brecht’in efsane şiirini tekrardan yorumlamıştı. Ethem’e, Ali İsmail’e, Abdocan’a ve diğerlerine. Onlar için…

7/ Oy Oy Recebum – Marsis

Doğusu ve batısı ayaklanırken kuzeyi ayaklanmaz mı ülkenin? Karadeniz Gezi Süreci’nde, Hopa’dan Samsun’a topyekun ayaktaydı. Marsis de Karadeniz’in güzel havasından Gezi’ye “Gün gelur hesap sorar çapulcu deduklerun/ Oy oy Recebum!” diyerek selam etmiştir. İyi ki de etmiştir. Bu şarkıyı hala Marsis konserlerinde duymak çok güzel.

6/ Gezinin İçinde Bir Taş Olaydım – Kızçeler

Kızçeler adlı kadın oluşumunun Gezi Direnişi hakkında yaptığı çok iyi iki çalışma oldu. Birinin Sandık Sandık olduğu bu çalışmalardan ikincisi de Gezinin İçinde Bir Taş Olaydım adlı çalışma. Bu süreçte yapılan en özgün çalışmalardan birisi olan yorum Kalenin Dibinde Bir Taş Olaydımadlı türkünün uyarlaması.

5/ Her Şeyin Farkındayım – Bulutsuzluk Özlemi

Bulutsuzluk Özlemi, Akın Eldes ve Nazım Hikmet Korosu’nun da desteğiyle kaydettiği bu şarkıyla Gezi Parkı’na selam göndermişti. Her Şeyin Farkındayım isimli parçada şöyle deniyor:“Çok vaktimiz oldu insan olmamız için, aşk için…”

4/ Asi – Ozbi

Ozbi, Türkiye’de rap müziğin en başarılı isimlerinden birisi şüphesiz. Gezi’nin hemen akabinde yayınladığı şarkıya iyi bir prodüksiyonla klip çekmişti. Hakkında çok konuşulan kliplerdendi.

3/ Eyvallah – Duman

“Biberine gazına / Cobuna sopasına / Tekmelerin hasına / Eyvallah” Grubun vokalisti Kaan Tangöze’nin isyan dolu sesinden yükselen “eyvallah” sözü, “yeter artık” demenin en güzel yönü olmuştu Duman’ın bu şarkısıyla beraber. Eyvallah!

2/ Tencere Tava Havası – Kardeş Türküler

Kardeş Türküler, dönemin Başbakanı tarafınfan sarf edilen “Tencere tava hep aynı hava”sözlerine atıfta bulunarak akıl dolu bir şarkı yazmıştı. Zekice işlenmiş bu şarkıda müzisyenler enstürmanlarını mutfak aletlerinden oluşturdu. Kardeş Türküler’in olduğu bir ülkede yaşamak neresinden bakarsanız bir şanstır.

1/ Eğilin – Hüsnü Arkan

Çok bilinmez belki ama Grup Yorum’un Haziran’da Ölmek Zor adlı şarkısının da bestecisi olan Hüsnü Arkan Gezi Direnişi için yaptığı şarkıda, direnişin en naif cümlelerinden birisini kurmuştur: “Bir ilkyaz sabahında uyanan bütün çiçekler birleşin.”

Kaynak: Birgun.net