BİRGÜN/ANKARA - NURCAN GÖKDEMİR


Barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik sürdürülen ‘’cadı avı’’nı protesto etmek isteyen akademisyenler Rektör Erkan İbiş’in talimatı üzerine çevik kuvvet tarafından engellendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef gösterdiği, barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik başlatılan soruşturmalar Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şubesi tarafından Ankara Üniversitesi Rektörlüğü önünde protesto edilmek istendi, ancak akademisyenler polis engeliyle karşılaştı. Rektörlük talimatı üzerine çevik kuvvet tarafından engellenerek okula alınmayan akademisyenler, basın açıklamasını üniversitenin kapısında yapmak zorunda bırakıldı.

Polis dışarı, bilim içeri
"Baskının Olduğu Yerde Bilim Olmaz" pankartı açan akademisyenler, "Polis Dışarı, Bilim İçeri", "Sarayın İbiş’i Olmayacağız", "Bu Suça Ortak Olmayacağız" sloganlarını attı.

Bildirinin imzacılarından Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Gezen, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP hükümeti ve yandaş medya tarafından hedef gösterilen, evlerinden baskınlarla gözaltına alınan, tehdit edilen, görevinden uzaklaştırılan, görevlerine son verilen akademisyenlerin yoğun bir idari ve adli soruşturma ablukasında olduğunu kaydetti.


Soruşturmanın hukuki dayanağı yok
Gezen, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün YÖK’ten gelen yazıyı emir kabul ederek bildiriye imza veren öğretim elemanları hakkında idari soruşturma başlattığını söyledi. Gezen, “Bu soruşturmanın hukuki temellerinin olmadığı, disiplin soruşturması yürütmeye dayanak teşkil eden maddenin iptalinin ve yerine yeni bir düzenleme getirilmediğinin bütün gerekçeleriyle açıklandığı bilimsel görüş ve raporlar da hiçe sayılmıştır. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü de tamamen hukuksuz olan bu soruşturmaları açarak akademik özerkliği ve bilimsel özgürlüğü korumak yerine akademisyenler üzerinde iktidarın şiddetinin bizzat uygulayıcısı olmaya hizmet etmeyi seçmiştir” diye konuştu.
Rektörlüğe çağrı
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nü sergilediği yanlış tutumdan dönmeye çağıran Gezen, "Barış olmadan bilim olmayacağı gibi özgür bilim olmadan barış sözü yükseltilemez. Topluma olan görev ve sorumluluklarının bilincinde olan bizler, barış talebimizin arkasında durmaya, barış sözünü söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Birgun.net