ONUR EREM @onurerem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2014 yerel seçimi için hazırladığı metro ve raylı taşıma taahhütlerini hâlâ toplu taşıma araçlarındaki ekranlarda oynatıyor. Ancak videoda, İBB’nin halka verdiği sözlerin çoğunu tutamadığı görülüyor. Videodaki vaatlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sizler için araştırdık:

>>Kartal-Kaynarca Metrosu: Kadıköy-Kartal arasındaki M4 hattına 3 durak daha ekleyerek metroyu Kaynarca’ya kadar uzatma projesinin 2015 yılında tamamlanacağı söyleniyor. Ancak 4.5 kilometrelik bu hat hâlâ tamamlanmış değil. Belediyeden yapılan son açıklamalarda metronun 2016 içinde bitirilmeye çalışıldığı yer alıyor.

>> Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu: Temeli 2012’de atılan M5 kodlu metro hattının 2015’te açılacağı sözü verilmişti. 20 kilometre boyunca 16 durağa sahip olması planlanan metro hattının ne zaman açılacağı belli değil. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dört ay önce yaptığı açıklamada hattın 2016’nın son çeyreğine yetiştirilmeye çalışıldığını söylemişti.

>>Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca Teleferiği: Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çamlıca’da inşasına başlanan cami projesinin ardından açıklanan ve son durağı cami olan bu teleferiğin 2015 yılı içinde tamamlanacağı videoda yer alıyor. Boğazdan geçerken sert rüzgarlara maruz kalacağı için uzmanlar tarafından eleştirilen bu projede teleferiğin toplam uzunluğu 10 kilometre olacaktı. Fakat teleferiğin inşasına bile başlanmış değil. Konuyla ilgili yapılan son açıklamalarda inşaata 2016’da başlanabileceği söyleniyordu.

>>Gebze-Halkalı Yüzeysel Metrosu: İstanbul’da her gün yüz binlerce kişiyi taşıyan banliyö hattı 2013 yılında kapatılmış ve 2 yıl içinde banliyö hattının “yüzeysel metro” olarak açılacağı duyurulmuştu. Daha sonra yaşanan gecikmeler nedeniyle İBB, 2014 yılında hazırladığı bu videoda yüzeysel metronun açılış tarihi olarak 2016 demişti. Ancak İBB’nin bu sözü de gerçekleşmedi. 63 kilometrelik uzunluğuyla İstanbul’un en önemli hatlarından biri olan banliyönün kapatılması, trafik yoğunluğunu da artırmış durumda. Bir yıldan uzun süre boyunca bir çivi bile çakılmadan bekletilen yüzeysel metronun 2017’den sonra açılması bekleniyor.



>> Bakırköy İDO-Bağcılar Kirazlı Metrosu: İBB’nin 2017’de açmayı vaat ettiği 9 kilometrelik bu hattın açılışı, İBB’ye ait istanbulunmetrosu.com sitesine göre 2018’den önce mümkün olmayacak.

>> Bakırköy-TÜYAP Metrosu: 2017’de açılacağı taahhüt edilen 25 kilometrelik bu hattın açılışı şimdiden en az 2 yıl ertelenmiş durumda.

>> Sabiha Gökçen - Kaynarca Metrosu: 2017’de açılacağı söylenen 9 kilometrelik bu hattın da 2018’e ertelendiği açıklandı.

>> Kaynarca-Tuzla Tersane Metrosu: 3 kilometre olarak planlanan ve 2017’de açılacağı sözü verilen hat, şimdiden en az 2 yıl ertelenmiş durumda.

>> Çekmeköy-Taşdelen Metrosu: İBB’nin açılış yılını 2018 olarak duyurduğu bu hat da 2019’a ertelenmiş durumda.
İBB’nin yalnızca iki yıl önce verdiği bu sözleri incelediğimizde vaat edilen 9 ayrı hattın açılışının toplam en az 11 yıl ertelendiğini görüyoruz. Ertelemelerin ardından 2016’da 4, 2017’de 2 ve 2018’de 4 ayrı hat açmayı planladığını duyuran İBB, 2019 yılında ise tam 10 ayrı hat açmayı vaat ediyor. 2019 aynı zamanda hem yerel, hem genel hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı yıl olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Birgun.net