Gaia Dergi'nin 6 Ağustos 2016 tarihli "Huqqa kafede nargilenin içinde balıklar var: Hayvan sömürüsü her yerde" başlıklı Gamzegül Kızılcık'ın haberinde Ankara Çukurambar’da yer alan Huqqa adlı kafede nargilelerin içinde balıkların olduğu gerçeği ortaya çıkmıştı.

İçinde balık yüzen nargileye tepkiler çığ gibi büyüyor

Bu haber üzerine sosyal medyada Huqqa'ya dair çok sayıda eleştiri gelirken, Huqqa Kafe, haberden iki gün sonra Gaia Dergi'ye yayımladıkları ihtar ile haberin içeriğinde yer alan gerçeği yansıtmadığı iddia edilen görsellerin kaldırılmasını, kaldırılmaması halinde ise yasal yollara gidileceğini duyurdu.

Haberi yapan gazeteci Gamzegül Kızılcık, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Dergiye ve bana ayrı ayrı ihtar çeken kafe yetkileleri bugün bizi aradılar. Özür dileyip asla bir hukuki yola başvurulmayacağını ifade ettiler" dedi. Kızılcık, aynı zamanda Huqqa Kafe'nin, mönüsünden içerisinde balık olan nargileri de kaldırdığını ifade etti.

***

Konuyla ilgili Gaia Dergi'nin internet sitesinde bugün duyurulan haber şöyle:

İhtar sonrası yaptığımız ufak çaplı sosyal medya araştırmasının sonucunda tekrar gördük ki doğru bir haber yapmışız. Twitter’ın arama butonuna “huqqa ankara” yazdığınız zaman sizler de görebilirsiniz: Halk balıklı nargileden rahatsız!

Balıklarla nargile suyunun karışmadığı savunuluyor ancak zaten mevzu bu değil. Mevzu hayvanların hapsedilmesi ve bu sözde “güzel” görüntünün pazarlanması.

İhtarda, yaptığımız haberde kullanılan görsellerin yanlış olduğu, nargilelerin içinde ölü balıklar bulunduğu söyleniyor. Biz ise balıkların öldüğünü ve nargile suyu ile balıkların yaşadığı suyun birbirlerine temas ettiğini zaten yazmadık. İhtarı yazanlar ne yazık ki okuduğunu anlamayanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bir numaralı toplumsal sorunumuz olan okuduğunu anlamamak, hak odaklı olamamak.

Twitter’dan sonra biraz da Instagram hesaplarına baktık. İçinde balıklar yüzen bir video, bu kez mekânın kendisinden, buyrun:

Sevgili @ahmeturas_ @enisersavasti @remziozkaya nın cabaları ve gayretleri ile huqqa markalı inanılmaz bir Aqvaryum nargilemiz var artık,başlangıcını bununla yapıyoruz,artık inanılmaz tasarımlarla 3 ay içersinde bütün misafirlerimizi mekanlarımızda kendi özgün tasarımlarımız "Huqqa sisha" larla ağırlayacağız,ekibi canı gönülden kutluyorum..

Balıklara zarar verilmediği söyleniyor

Mekân, haberin yayınlandığı gün bize Twitter’dan mesaj atarak inkar yoluna gitmişti. Ancak kendilerine söylediğimiz ve haberde de belirttiğimiz üzere biz balıklarla dumanlı suyun temas ettiğini zaten hiç söylemedik. Ayrıca kendilerine söylediğimizi ve haberde yazdığımızı tekrar belirtmekte fayda görüyorum. Haberi hazırlamaya başlamadan önce arayıp Ankara ve İstanbul’da bulunan iki şubeden aldığımız bilgi balıklı nargileleri yalanlamadı hatta savundu. Kendilerine, dava açma tehditleri üzerine bunu da bildirdik.

Aradan geçen birkaç günün sonunda Huqqa’dan gelen ihtar kâğıdı ve Facebook sayfalarından yaptıkları açıklama arasındaki tutarsızlık yine bir haber yapma ihtiyacı doğurdu.

Akvaryum nargilelerin menüden kaldırılmış olması hayvan sömürüsüne karşı duruşunu net şekilde gösterenlerin başarısıdır. Tüm okurlarımıza konunun takipçisi oldukları ve ilgili makamlara ulaştıkları için teşekkür ederiz.

Önce böyle bir uygulamamız yok denildi, sonra olmayan uygulama menüden kaldırıldı. Demekki balıklı nargile varmış ve şikâyetler üzerine kaldırılmış. Bu durumda haberimizin yanlış bir yanı olmadığı da açığa çıkmış oluyor.

Herkes yasal hakkını kullanmakta özgürdür. Biz yaptığımız haberin arkasındayız. Yollanan ihtar ile yapılan haber arasında da herhangi bir alaka olmadığını görmeniz açısından ihtarı sizlere sunuyoruz. Böylece ihtarda belirtildiği gibi gerçek resim ve verileri de tekrar sunmuş oluyoruz. Instagram videosu Huqqa yetkililerinden, tepki koymak sömürü karşıtlarından.

Tüm sömürü karşıtlarını para ile sömürüyü meşrulaştırıp hatalı davranışın üstünü örtebileceğini düşünenlere karşı dik durmaya davet ediyoruz. Ses çıkarmadığımız her kötülük büyüyüp bir sarmaşık gibi sarıyor etrafımızı.

Kaynak: Birgun.net