EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’nin ekonomide yavaşlayan çarklarına bir de darbe girişimi, OHAL ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not indirimi gelince lirada değer kayıpları hızlandı. Moody’s’in kararı öncesi 2 lira 95 kuruş olan dolar, son 10 günde yüzde 4’e yakın artışla 3,07 TL seviyesine kadar yükseldi. Lirada oluşan panik havasını yorumlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, liradaki yükselişi dış etkenlere bağladı.

‘Global gelişmeler yüzünden...’
Bir televizyon programına konuşan Ağbal, “Dün ve bugün piyasada meydana gelen hareketin nedenini global gelişmeler ve ekonomik datalar üzerinden okumak gerekiyor. Türkiye’nin temelleri sağlam, günlük piyasa hareketleri ile ekonomiyi değerlendirmek doğru olmaz” dedi. Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan 2016-2019 Orta Vadeli Programı’nda yer alan yüzde 3,2’lik 2016 ekonomik büyüme tahminine ilişkin de konuşan Ağbal, büyümeye turizm sektörünün yüzde 1, tarım sektörünün de yüzde 0,3’lük aşağı yönlü etki yaptığını söyledi. Ağbal, kamunun 2016’nın son çeyreğinde harcamalarını artırarak büyümeye katkı yapacağını sözlerine ekledi.

Zeybekci plaket bekliyor
Piyasalarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin bir değerlendirme de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi. Bloomberg HT’ye konuşan Zeybekci, Moody’s’in bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in gelecek dönem türkiye’nin not değerlendirmesi üzerinde baskı oluşturduğunu kabul etti. Moody’s’in kararını talihsiz bir değerlendirme olarak gördüğünü belirten Zeybekci, “Dünyada yatırım yapılabilir not almış ülkelere baktığımızda Türkiye’nin yatırım yapılabilir 2-3 seviye üstünde olması gereken ekonomik yapısı var. Enflasyon düşüyor, büyüme istediğimiz seviyede devam ediyor, bütçe açığı fazla vermeye devam ediyor. Cari açığımız, dış ticaret açığımız azalmaya devam ediyor. Bu başarıların kutlanması gerekirken bunu Türk ekonomisi için haksızlık olarak görüyorum. Bu değerlendirmeler önemlidir ama bizim için esas teşkil etmiyor” şeklinde konuştu.

‘Ekonomi, Fed’i kaldıramaz’
Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed’in 2016 yılı içinde faiz artırımına gideceğine dair beklentilerin güçlenmesi üzerine Türkiye’nin faiz kararından olumsuz etkileneceği algısı da yoğunlaşmış durumda. Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, türkiye ekonomisinin Fed’in faiz kararının yaratacağı olumsuzluk ortamına hazır olmadığını söyledi. “Fed’in kısa vadede yapacağı faiz artışlarının Türkiye ekonomisi açısından büyüme, işsizlik, cari açık ve dış finansman üzerinde yaratacağı bozucu etkilere Türkiye açık haldedir” diyen Ökmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyüme odaklı politikalarının faiz oranı ve döviz kuru arasındaki dengeyi bozduğu görüşünü savundu. Fed’in, faiz artış kararını ABD başkanlık seçimlerinin hemen ardından aralık ayında alması bekleniyor.

***

Türkiye’nin dünyadan farkı ne?

Hükümetin ekonomi kurmayları Türkiye ekonomisinin sağlam olduğunu ve piyasada oluşan dalgalanmaları dış gelişmelere bağlasa da Türkiye, kendine özgü ekonomik ve politik sorunları nedeniyle dış gelişmelerden en olumsuz etkilenen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Gündemin ilk sıralarında yer alan sorunlardan bazıları ise şunlar:
» Türkiye içinde yaşanan şiddet ortamı
» Turizmdeki sert düşüş
» İşsizlikte artış ve düşük üretim
» Yüksek cari açık
» Dış finansmana yüksek bağımlılık
» Suriye’ye askeri saldırı gerginliği
» 15 Temmuz Darbe Girişimi ve ardından alınan OHAL kararı
» Kurumlara olan güvensizlik

Kaynak: Birgun.net