SEMİH GÜVEN [email protected]

Dünya ekonomisindeki durgunluğun üstüne Türkiye'de yaşanan şiddet olaylarının da eklenmesi, turizm sektörü üzerindeki endişeleri güçlendiriyor. Rusya ile yaşanan 'uçak krizi' de Rusya'dan gelen turist sayısını durma noktasına getirdi. Sektör temsilcileri sorunun çözümü için hükümet tarafından verilen desteklerin artmasını istiyor.

Turizm Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de son dönemlerde yaşanan şiddet olaylarının Türkiye'nin turist sayısını ve turizm girdilerini önemli oranda etkileyeceğini söyledi. BirGün'e konuşan Ulusoy, Rusya'dan gelen turist sayısında da 2016 yılı ocak ayında yüzde 56,7'lik ciddi bir azalış olduğu bilgisini vererek, "Rusya’nın Türkiye’ye yönelik olarak charter uçuş ve tur düzenlenmesine ilişkin yasağı sürüyor. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri üzerinden Türkiye’ye gelmesi beklenen Rus turistler olsa da, Rusya’nın söz konusu yasakları sürdürmesi durumunda Türkiye’ye gelecek Rus turist sayısının ciddi oranda düşmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Küçük acentalar desteklenmeli
Yurtdışından Türkiye’ye yönelik talebin ülkeler bazında değişiklik gösterdiğini belirten Ulusoy, genel olarak ise yaz sezonuna ilişkin rezervasyonların geçen senenin altında seyrettiğini söyledi. Hükümetin açıkladığı 'Turizm Acil Eylem Planı'nın kendilerini memnun ettiğini belirten Ulusoy buna rağmen açıklanan eylem planının özellikle küçük ve orta ölçekli seyahat acentaları ile işletmelerin bu zorlu süreci ayakta geçirebilmesi için gerekli destekleri kapsamadığını, bu konudaki taleplerini ilgili Bakanlıklara ilettiklerini söyledi.

Turizmin barış misyonu
Yaşanan şiddet olaylarının son bulmasında turizmin önemli bir misyonunun olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Turizm; ekonomik bir aktivite olmanın çok ötesinde anlam taşıyan, farklı inanç ve düşünce gruplarının birbirini daha yakından tanımasını sağlayan ve barış iklimini yeşerten bir sektördür" diye konuştu.


Kaynak: Birgun.net