ÖMER ŞAN / ARTVİN

Artvin’de Cerattepe için süren direnişe rağmen polis ve jandarma himayesinde iş makineleri maden alanına ulaştı. Polisin coplu ve gaz bombalı müdahalelerinin ardından, halkın araçlarıyla kapattığı Cerattepe yolunun çekicilerle açılması ve kurulan barikatların da iş makineleriyle yıkılması sonucu, maden şirketine ait iş makineleri, gece geç saatlerde kurulması planlanan şantiye sahasına ulaştırıldı.

Cengiz Holding’e ait Eti Maden şirketinin iş makinelerinin bulunduğu alan daha sonra tel örgülerle kapatılmaya başlandı. Ardından daha önce devrilen ağaçların testere ile kesimi başladı. Testerelerin mevcut ağaçlara yönelmesinden endişe ediliyor.

ÖNCEKİ GÜN BAŞLADI
Önceki gün sabah saatlerinde, Cerattepe’deki maden direnişini örgütleyen ve yaklaşık 20 yıldır mücadele veren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile birlikte 6 kişinin daha gözaltına alınması ile iyice gerginleşen süreç, akşam saatlerinde jandarma birliklerinden de destek alan polisin yoğun müdahalesiyle sürdü.


Şehirdeki esnaf, “Cerattepe’de yapılan müdahaleden dolayı kapalıyız” yazısı asarak işyerlerini açmadı. Şehir merkezinde araçlarıyla yolu trafiğe kapatan yurttaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Valilik önünde toplandı. Vali Kemal Cirit’i dışarıya davet eden sloganlar atan yurttaşlar ayrıca tencere ve tava çalarak da protesto gösterisinde bulundu. Bu arada Artvin şehir merkezine gelen yollar da dolmuş şoförleri ve otomobiller tarafından trafiğe kapatıldı.

TEL ÖRGÜ GERİLİYOR
Sabah saatlerinde Cerattepe’deki alana, Cengiz Holding’e ait Eti Maden şirketinin konteynırları kurularak alanın belli bölümlerine tel örgüler çekildi. Bölgede daha önce devrilen ağaçlar şirket çalışanları tarafından kesilmeye başlandı, bazı yurttaşlar ise bölgedeki bekleyişini sürdürüyor.

YENİ BAŞVURULAR
Yeşil Artvin Derneği’nden Hasan Yüksel, “Şu anda yetkili kurumlara gerekli başvuruları yaptık. Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe ilettik. Bakanlıkla görüşmelerde bulunduk. Rize Bölge İdare Mahkemesi hâkimleriyle konuyu görüştük” dedi.

Kaynak: Birgun.net