Hubble’ın görüntüleme bilimi başkanı, uzay teleskobunun çektiği fotoğraflar arasından en güzel 10 büyüleyici fotoğrafı seçti.

İşte o fotoğraflar:

Spiral NGC 1300 Galaksisi’nin Hubble tarafından çekilen bu büyüleyici görseli ayrıntılarla dolu: Parlak mavi genç yıldızlar, parlak galaksi çekirdeği etrafında spiraller çizen toz kanalları, uzaklarda parıldayan galaksiler. “İçinde kendinizi kaybedebilirsiniz,” diyor görüntüleme ekibi başkanı Zoltan Levay. Ki

Carina Bulutsusu’nun birkaç Hubble görselinden bir araya getirilen panoramik fotoğrafında doğan ve ölen yıldızlar kozmik bir kargaşa yaratıyor. “Görsel olarak o kadar zengin ki,” diyor Levay, “birleştirmesi çok büyük çaba gerektirdi. Favorilerden biri olması kaçınılmazdı.” Yeryüzündeki bir teleskoptan edinilen verilerle elementlere renk verilmiş.

Spiral Sombrero Galaksisi’nin Dünya’dan neredeyse tam kesitten görülen bu muhteşem görseli, Levay için duygusal açıdan çok etkileyici. Gözlemevi teleskobundan bu galaksiyi hayranlıkla izleyerek geçirdiği geceleri anlatan üniversite profesörünü sevgiyle anımsıyor.

Hubble, 2002’de birkaç ay boyunca kozmik bir gösteri yakaladı. V838 Monocerotis yıldızının etrafında genişlediği görülen düzensiz bir toz balonu göze çarpıyordu. Gerçekte, patlamayla genişleyen yıldız ışığı toz bulutunu daha çok aydınlatıyordu. Levay: “İnsan ömrü süresince bu denli belirgin bir değişimi görebilmek çok nadir bir şey,” diyor.

Gökyüzünde asılı duran, hayaletimsi bir çembere benzeyen nesne, aslında 23 ışık yılı çapında bir gaz balonu, ilk olarak gökyüzünde 400 yıl önce gözlemlenen bir süpernova patlamasının kalıntıları. “Bu görselin sadeliği unutulmaz,” diyor Levay. “Ama aynı zamanda da yanıltıcı.” Balonun yüzeyini dalgalandıran ve şeklini bozan çok sayıda kuvvet var.

Ölmekte olan yıldızdan çıkan gaz bir kelebeği andırıyor. Tül gibi kanatları dış katmanının atılmasıyla oluşmuş. NGC 6302 gibi gezegensel bulutsular, Hubble’ın en popüler görsellerinden bazılarını ortaya çıkardı. “Çok güzeller,” diyor Levay, “ama aslında bunları şekillendiren dinamikler ve olaylar çok karmaşık.

Bu derin odaklı görseldeki parlak yıldızlar Samanyolu’na ait bize yakın yıldızlar. Fotoğraftaki diğer yıldızların çoğu, alttaki küme de dahil olmak üzere, Andromeda Galaksisi’nde bulunuyor. Milyarlarca ışık yılı uzakta ise galaksiler bir bütün olarak parıldıyor. Levay, “Çok etkileyici durmayabilir ama tek bir görselde kozmosun tüm genişliğini görüyoruz,” diyor.

Birlikte Arp 273 olarak bilinen iki spiral galaksi, 300 milyon ışık yılı uzakta birbirlerine yaklaşıp birleşmeye hazırlandıkları sırada kütleçekim kuvvetlerinin etkileşimi sonucu bükülüyorlar. “Benim gözüme sanki dans ediyorlarmış gibi görünüyor,” diyor Levay. “Birbirlerinin etrafında sonsuzluğa dek dolaşacak ve en sonunda birleşecekler.

Huble’da bulunan Geniş Alan Kamerası 3, kızılötesi dalga boyunda Atbaşı Bulutsusu’nun içine benzersiz bir ayrıntıyla bakıyor. Gökbilimin klasik ilgi alanlarından biri olan bulutsu, normalde parlak fonda koyu renk olarak görünüyor. Ancak Hubble, yıldızlararası toz ve gaz örtüsüne nüfuz ediyor. Levay, bunun, NASA’nın planladığı kızılötesi James Webb Uzay Teleskobu’ndan beklenmesi gereken görüntüler konusu.

Birlikte Arp 273 olarak bilinen iki spiral galaksi, 300 milyon ışık yılı uzakta birbirlerine yaklaşıp birleşmeye hazırlandıkları sırada kütleçekim kuvvetlerinin etkileşimi sonucu bükülüyorlar. “Benim gözüme sanki dans ediyorlarmış gibi görünüyor,” diyor Levay. “Birbirlerinin etrafında sonsuzluğa dek dolaşacak ve en sonunda birleşecekler.”

Kaynak: Birgun.net