HABER MERKEZİ

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 2016 kararnamesini proteste etmek için HSYK önüne siyah çelenk bıraktı. YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal, HSYK önünde toplanan yargıç, savcı ve avukatlar adına yaptığı açıklamada, kararnameyi "yargının bombalanması" olarak niteledi ve bu kararnameyle rekor sayıda hakim, savcının görev yerinin değiştirildiğini söyledi.

HSYK 1. Dairesinin göreve başlamasının üzerinden 20 ay geçmeden 8 bin 720 yargıç ve savcının görev yerini değiştirdiğini ifade eden Köksal, bu rakamın, hakim ve savcı mevcudunun dörtte üçüne denk geldiğini dile getirdi. Bu kararnamelerin nitelik, kıdem, liyakat dikkate alınmadan ödül ve ceza mantığıyla hazırlandığını ileri süren Köksal, bu şekilde HSYK seçimlerindeki tercihlerin ödüllendirildiğini ya da cezalandırıldığını savundu.

"Bizden olan ve ötekiler" duygusunun bu kararnamelerin ruhunu oluşturduğunu öne süren Köksal, bu yaklaşımın HSYK için "özel yetkili" tanımlamasını yapmalarına neden olduğunu ifade etti.

Toplumdaki algının, bu kararnamenin kurul tarafından değil, başka bir güç, "paralel kurul" tarafından hazırlandığı yönünde olduğunu ileri süren Köksal, "Bilinmelidir ki yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne inanan yargıç ve savcılar, hangi unvan altında ve yurdun hangi bölgesinde olursa olsun adalet dağıtmaya devam edeceklerdir. Kararnameyi imzalayan 1. daireye şu çağrıda bulunuyoruz: Bu kararnameye oldukça fazla sayıda itiraz olacak. Gerçekten kanunların ve anayasanın kendilerine verdiği yetki, her şeyden önce imzaladıkları etik sözleşmeyi ellerine alıp, ellerini vicdanlarına koyup yaptıkları yanlışı düzeltme fırsatları vardır, bunu bir an önce düzeltmelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

“TEK ADAMLIĞA GİDİŞİN KARARNAMESİ”

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, kararnamenin bir atama kararnamesinden ziyade tek adamlığa gidişin, totaliter ve otoriter rejime dönüşün önündeki yargısal engellerin kaldırılması kararnamesi olduğunu hissettiklerini söyledi. Karadağ şunları kaydetti: “Bize her türlü liyakat, hak adalet duygusundan yoksun bir şekilde siyasi iktidarın istediği gibi düşünen, istediği gibi karar veren, siyasi iktidarın ne düşündüğünü emir telakki eden bir yargı yaratılmak isteniyor. Siyasi iktidarın beğenmediği kararları veren, soruşturmaları yapan, takipsizlik kararlarını kaldıran, onları eleştiren bütün meslektaşlarımızı HSYK siyasi iktidarın emri doğrultusunda tasfiye etmiştir. Biz bu kararnamenin bir atama kararnamesinden ziyade, tek adamlığa gidişin, totaliter ve otoriter rejime dönüşün önündeki yargısal engellerin kaldırılması kararnamesi olduğunu hissediyoruz.”

Kaynak: Birgun.net