CANAN AYDIN / [email protected]

Özledim Seni Sevgilim, evimizde kokun eksik
Sesini duyamıyorum, elimde ellerin eksik

Gittin çutağım!

Yukardaki dizeler Hrant Dink için Cenk Taşkan (Majak Toşikyan) tarafından bestelenen ve Bercuhi Berberyan’ın sözlerini yazdığı Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu’ndan bir alıntı. Rakel Dink’in sevgilisi Hrant Dink’e seslendiği ‘Çutağım’dan esinlenilerek yazılmış bir beste. Önceki gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nı dolduranlar, Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu’ndan ‘CUTAG’ adlı besteyi dinlerken aşka, hüzüne, isyana karıştı.

Dünya prömiyerini 24 Eylül’de Erivan’da yapan ‘Hrant Dink Çağaş Oratoryosu’ ne yazık ki Hrant Dink’in yaşadığı, nefes aldığı şehir İstanbul’da önceki akşam ilk kez seslendirilebildi. Pangaltı Lisesinden Yetişenler Derneği’nin (PLYD) 70. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, sahnelenen gecede ilk olarak şef Hagop Mamigonyan’ın yönetimiyle Lusavoriç Korosu sahneye çıktı. Bestelerini Majak Toşikyan’ın yaptığı, Komidas, Ko Hayrenik ve Desnem Anin’i seslendiren koronun ardından sahne Hrant’ın yaşamına yol aldı.

Yitirdiğimiz güzel zamanlar

Sahnede sırasıyla ‘Sırtımdan Vurdular Beni’, ‘Yıkıldı Çınar’, ‘Gerçek Nerede’, ‘Anadolu Sevdam’, ‘Aşk Olsun’, ‘Biz Kaybettik’, ‘Cutag’, ‘Bir Çocuk Büyüyordu’, ‘Seslerin Son Perdesi’, ‘Toprak’, ‘Aşk’ adlı eserler seslendirildi. Hrant’ın hikâyesi ise aynı zamanda bu toprakların hikâyesiydi. Beyazlar içindeki sahneye gelen tenor solist Bağos Yeğyazar, Hrant’ın coş’kulu yanının temsili gibiydi. ‘Sırtımdan Vurdular Beni’ adlı besteyle başlayan oratoryoda siyahlar içindeki Baş Solist Sercan Gazeroğlu ise Hrant’ın isyankâr ve gerçeği arayan yanıydı. Soprano Karin Çubukciyan Bozkurt ise aşkın yansımasıydı. Eserlerde Hrant Dink’in adının geçtiği her an, onun gidişiyle yitirdiğimiz şeyin aslında Anadolu’nun, İstanbul’un kendisi olduğnu hissettik, onunla birlikte yitirdiğimiz güzel zamanların tanığı olduk.

Hrant Dink’in aramızdan koparılışının 9’uncu yılında dinlediğimiz bu oratoryo Hrant Dink’in incelikli duylularında bir yolculuktu. O aramızda değildi; ancak yaşamına denk düşmüş her duyguyu içimizin derinliklerinde hissettik. Zaman su gibi akıp giderken katillerin hâlâ aramızda oluşuna isyan ettik...

Not: Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu’nun bundan sonraki durağı ise Los Angeles. Oratoryo 16 Nisan’da Los Angeles’ta seslendirilecek.

Kaynak: Birgun.net