Hollanda’da Liberal Sağ Parti milletvekili Joost Taverne, ‘”Dost ülkelerin liderlerine hakaretin cezalandırılmasına” ilişkin yasanın iptali için bir öneri hazırlayarak meclis başkanlığına sundu. Gerekçe olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın komedyen John Böhmermann hakkında şikayetçi olması gösterildi.

Hollanda’da Liberal Sağ Parti (VVD) milletvekili Joost Taverne,”Dost ülkelerin liderlerine hakaretin cezalandırılmasına” ilişkin yasanın iptali için bir öneri hazırlayarak meclis başkanlığına sundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, buna gerekçe olarak da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanyalı komedyen John Böhmermann hakkında şikayetçi olması gösterildi.

“Batı değerlerimizi baltalayamazlar”

Taverne, Erdoğan’ın Böhmermann hakkında açtığı davayı eleştirerek, böylesi bir durumun Hollanda’da yaşanmaması için yasanın iptalini istediklerini belirtti ve “Yurtdışındaki liderler, uzun kollarıyla bizim mahkemelerimizi kullanarak, temel Batı değerlerimizi baltalayamazlar” dedi.

Muhalefet partileri D66, Sosyalist Parti, Yeşil Sol ve Özgürlük Partisi de, yabancı liderlere hakareti suç sayan yasanın iptaline destek vermesiyle, parlamentonun büyük çoğunluğu destek verirken, Hollanda’daki siyasi partiler, kendi ülkelerinde de benzer bir durumun yaşanmaması için yasa değişikliğinin şart olduğu görüşünde.

Türkiye kökenli seçmenlerin oy verdiği iktidarın küçük ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise yasa iptalinin zorunluluk olmadığını savundu.

İşçi Partisi, Hollanda’da bu tür konuların yargının yetki alamında olduğunu, Almanya’daki gibi hükümetin müdahalesine gerek duyulmadığını belirtiyor. Bu nedenle de sorun yaşanmayacağını öne sürüyor.
Böhmermann’a sahip çıkılması çağrısı

Belçika’da çoğunluğa sahip olan Yeni Flaman İttifakı (N – VA) lideri Bart de Wever de, Böhmermann’a sahip çıkılması çağrısında bulundu.

De Wever, Almanya’da Erdoğan için bir komedyene dava açılmasını, “çok acı bir olay” olarak değerlendirdi.

Erdoğan için, “ülkesinde düşünce özgürlüğünüzü ayaklar altına alan bir despot” ifadesini kullanan Belçikalı lider, “Biz şimdi onun uyguladığı kötü politikalar yüzünden Avrupa’nın temel değerlerini feda mı edeceğiz?” görüşünü dile getirdi.

Sevimisiz de olsa Böhmermann’ın yazısını sosyal medyada paylaşma çağrısı yapan de Wever, her Almanyalının kendisini ihbar etmesini isteyerek, “Madem liderler değerlerimizi koruyamıyor, o zaman halk korusun” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan şiiri okuyun komedyen Jan Böhmenmann hakkında soruşturma açılması için yaptığı başvuruyu kabul ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: Birgun.net