NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefetten gelen eleştirilere ‘Hodri meydan’ diyerek yaptığı çıkış yaptığı dokunulmazlıklar konusunda frene bastı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Bizimle alakası yok, ABD’deki bir yargı süreci” dediği Rıza Sarraf’ın tutuklanması olayı ardından tartışmada “yeni bir sürece girildiğini” söyledi.
Özel, önceki gün AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın kendisine ulaştırdığı teklifte Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’ndaki dosyaların da TBMM’ye gönderilmesi dışında bir değişiklik olmadığını belirtti. CHP’nin Anayasa’nın 83’üncü maddesinde milletvekili seçilmeye engel suçların dokunulmazlık kapsamına girmemesini içeren kalıcı bir düzenleme yapılması, düzenlemenin eski bakanları da kapsaması ısrarını sürdürdüğünü anlatan Özel, şunları söyledi:

“Zimmet, ihtilas, irtıkap, rüşvet, hırsızlık, gibi yüz kızartıcı suçlarla; kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör suçlarını işleyenler milletvekili seçilemiyorsa milletvekilliğini de sürdürmemeli. Bu suçlar milletvekili seçilmeyi engelliyorsa milletvekilliğini ya da bakanlığı da engellemeli. Ancak AKP, bakanlara bakılmasını, onların zırhının gevşetilmesini kesinlikle istemiyor, bu suçların milletvekilliğini ortadan kaldırmasından da yana değiller.

Kalıcı ve köklü bir değişiklik yapılmayacaksa yapılacak olandan sadece yamalı bir bohça çıkar, bunun hukukiliği de tartışmalıdır.”

Gizlemenin de itirafı
Özel, AKP’nin Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık’taki dosyaları da kapsayan yeni teklifinin, gizlenen, bekletilen dosyalar bulunduğunun da itirafı olduğunu söyledi. AKP iktidarları döneminde iktidar partisi milletvekilleri ile ilgili TBMM’ye sunulan dosya sayısının dikkati çekici ölçüde düşük olduğunu belirten Özel, “Böylelikle iktidar milletvekillerinin dosyalarının TBMM’ye gönderilmediğini, bekletildiğini de anlamış olduk” dedi.

Sarraf etkisi
Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklanması ile farklı bir sürece girildiğini kaydeden Özel, “Çok sayıda yeni tartışma açılacak, çok sayıda yeni iddia gündeme gelecek gibi görünüyor. 17/25 Aralık sürecine konu olan bakanlar ve dönemin Başbakanı Erdoğan hakkında yeni dosyalar açılabilir. Bu nedenle AKP frene bastı, yine oyalama sürecine girdi. Şu an dokunulmazlıklar konusunda hiçbir aceleleri yokmuş gibi görünüyor. Neler çıkacağını anlamaya çalışıyorlar” dedi.


Özel, Bostancı ile görüşmesinde ikinci teklifin de AKP’nin son teklifi olmadığı izlenimini edindiğini bildirerek, bunun da oyalama sürecine girildiğini gösterdiğini söyledi.

AKP içi tartışmalarla ilgili
Dokunulmazlık konusunun bir tarafında AKP içinde yaşanan güç savaşlarının da bulunduğunu belirten Özel, “Bu işin içinde Sarraf ve Binali Yıldırım hesabı da var. Yıldırım’la ilgili çok sayıda iddia olduğu konuşuluyor. Bu kişilerle ilgili iddiaların ortaya çıkması kime yarar, kime zarar verir. Bütün bu hesapların yapıldığını duyuyoruz” diye konuştu.

***

12 fezleke daha Başbakanlık’ta

Adalet Bakanlığınca, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu HDP ve CHP'li 8 milletvekili hakkında "dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle hazırlanan 12 fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Fezlekeler arasında, Demirtaş hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, terör örgütü propagandası yapmak ve 2911 Seçim Kanunu'na muhalefet" suçlarından hazırlanmış 5 ayrı dosya bulunuyor.

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan CHP Milletvekili Fikri Sağlar hakkında da hazırlanan bir fezleke var.

Kaynak: Birgun.net