DEMET SARGIN
[email protected]

Antalya Manavgat’a bağlı, Yukarı Köprü Çayı havzasına inşa edilen Değirmenözü HES inşaatı çalışmaları balık ölümlerine sebep oldu

Çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen Köprülü Kanyon Milli Parkı yakınlarına yapılan hidroelektrik santrali (HES) için yapılan yol çalışmasında kullanılan patlayıcıların, Köprülü Çay’da balık ölümlerine sebep olduğu iddia edildi.

Numune sonuçları saklanıyor

Toplu balık ölümleri ardından, yetkililer Çay’dan su ve balık numuneleri aldı. Numune sonuçlarını ise açıklanmayarak, ölümlerin üstü kapatılmaya çalışıldı.

Numune sonuçları açıklanmazken, çaya girilmemesi yönünde uyarıları levhalarının asılması şüpheleri arttırdı.

Zehirli olduğu düşünülen çay suyunun çevredeki tarım arazilerinde sulama amaçlı kullanılıyor olması da başka bir tehlikeyi gözler önüne seriyor.

CHP’den balık ölümleri için önerge

4 Haziran günü gerçekleşen balık ölümlerini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri de meclise taşıdı. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Antalya Milletvekilleri Niyazi Nefi Kara ve Devrim Kök^ün de imzasının bulunduğu meclis araştırma önergesinde ölümlerinin sebebinin, Değirmenözü HES çalışması ile Beşkonak Sağırin mevkiinde yapılan yol çalışması sırasında kullanılan patlayıcıların olup olmadığının araştırılması istendi. Önergede, alınan numunelerin kamuoyuyla paylaşılmamasının sebebinin HES çalışması olabileceği ihtimaline dikkat çekildi.

Halk projeye karşı çıkmıştı

Yılda 1 milyon kişinin rafting yaptığı Köprülü Kanyon Milli Parkı'na komşu olan HES’in ekosisteme ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle CHP’li belediye meclisi üyeleri, çevre platformları ve Manavgat Belediye’si projeye karşı çıkmıştı.

Ayrıca HES, Değirmenözü köyü yerleşik alanında kaldığı için de çok fazla sayıda bina santral alanı içinde kaldı.

Plan olmadan inşaata başlanmış

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise 2015 yılında proje onaylandığında "Suda sıkıntı yaşanacağına, tabii yapının kaybolacağına yönelik ciddi problemler var. Bu işi üstlenen firma bir süredir çalışma yapmakta fakat bayındırlık planı uygulaması yok. Bu olmadan başlayamaması gerek . Bakanlık şu lahza görüş talep etmesine rağmen firmanı çalışması olduğunu biliyorum. Konu Manavgat meclisinde reddedildi. Bölgenin ciddi rahatsızlığı var" diye konuşmuştu.

Kaynak: Birgun.net