BirGün ANKARA

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında FETÖ üyesi ve destekçisi olduğu iddiasıyla kapatılan yayınevleri ve matbaaları, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Bu yayınevi ve matbaalara 2003 yılından bu yana kamu kurum ve kuruluşları tarafından ne kadar ödeme yapıldığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Söz konusu matbaa ve yayınevlerine 2016-2017 öğretim yılında öğrencilere verilmek üzere ders kitabı bastırılmış mıdır? Varsa bu kitaplar hangileridir, ne kadar para ödenmiştir?” diye sordu.

DERS KİTAPLARINA 3.7 MİLYAR LİRA ÖDENDİ
CHP’li Yılmaz, Bakan Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2003’ten bu yana dağıtılan ders kitapları için 3 milyar 728.5 milyon lira ödendiğini anımsattı. 11 Şubat 2016’da dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın öğrencilere ücretsiz dağıtılacak ders kitapları için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan 2016 yılında 240 milyon lira ödenek tahsis edildiğini açıkladığını hatırlatan Yılmaz, “3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 1. Maddesi’ne göre, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun (SYDTF) kullanılma prensiplerini belirlemektedir. Bunlarla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ üyesi ve destekçisi oldukları iddiasıyla Koza, Dörtyol ve Dikey Yayıncılığın kitaplarının dağıtılmaması yönünde 29 Ağustos 2016 tarihinde ilgili birimlere talimat göndermiştir” dedi.

CEMTE YAKIN YAYINEVLERİNDEN KİTAP ALINDI MI?
2003 ile 2016 yılları arasında okullara dağıtılan ders kitaplarının hangileri olduğunu soran Yılmaz, bu kitapların içeriğinin hangi bilimsel ve teknik kriterlere göre ve kimler tarafından belirlendiğinin açıklanmasını istedi. Başbakan Binali Yıldırım’ın FETÖ’ye karşı yürütülen mücadelede “milat” olarak 2013 yılı 17-25 Aralık operasyonlarını tanımladığını anımsatan Yılmaz, “Bu operasyonların ardından cemaate yakın olduğu bilinen yayınevlerinden kitap alınmış mıdır? Varsa bunlar hangi yayınevleridir ve hangi kitaplar satın alınmıştır?” diye sordu.

FETÖ SORUŞMASINDA KAPATILAN YAYINEVLERİNE KAÇ LİRA ÖDENDİ?
Söz konusu matbaa ve yayınevlerine 2016-2017 öğretim yılında öğrencilere verilmek üzere ders kitabı bastırılıp bastırılmadığını soran Yılmaz, önergesinde şu soruları yöneltti:

“-Varsa bu kitaplar hangileridir, ne kadar para ödenmiştir ve içeriği nelerden oluşmaktadır? Bu kitapların dağıtımından vazgeçilmiş midir? Vazgeçilmiş ise bunun gerekçeleri nelerdir? Dağıtımdan vazgeçilmesinin sebebi kitapların sakıncalı içeriği midir? İçerik yönünden bir problem var ise bunun denetimi neden yapılmamıştır? Dağıtımdan vazgeçilmesi nedeniyle ortaya çıkan maddi zarar ne kadardır?

-FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan yayınevlerine 2003 yılından bu yana kamu kurum ve kuruluşları tarafından ne kadar ödeme yapılmıştır?

-Görevleri arasında “Sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak” olan SYDTF’ye ait 240 milyon liranın da kullanılarak alınan kitapların özel okullarda ücretsiz olarak dağıtılması bahsi geçen düzenlemeyle aykırılık teşkil etmiyor mu?

-Dağıtılan ders kitaplarının Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi 5 yıl süreyle yeni gelen öğrenciye aktarımı konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Bahsi geçen çalışma yapılırsa Milli Eğitim Bakanlığı ne kadar tasarruf etmiş olacak ve kaç ağaç kurtarılmış olacaktır?”

Kaynak: Birgun.net