SEMİH GÜVEN [email protected]

AKP'nin Suriye ve Irak'ta yaşanan şiddet ortamını Türkiye'ye taşıyan politikaları yüzünden Türkiye'ye gelen turist sayısında sert düşüşler yaşanıyor. 2015 Nisan ayından bu yana Türkiye'ye gelen turist sayısı sürekli olarak düşüş gösterdi. En son 2015 yılı mart ayında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,37 artarak 1 milyon 895 bin olmuştu. Ardından ise bu oran hızla düşmeye başladı.

Nisan 2015’le başladı…
2015 yılı nisan ayı, Türkiye'ye gelen turist sayısının oransal olarak en çok düştüğü ay oldu. Bu dönemde Türkiye'ye 2 milyon 437 bin 263 turist giriş yaptı. Geçen yılın aynı ayına göre düşüş yüzde 8,1 oldu. Düşüş mayıs ve haziran ayında da sürdü. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,46 düşüş gösteren turist sayısı, haziran ayında hızlanarak yüzde 4,89 oldu. 7 Haziran seçimlerinin ardından ise Türkiye'ye giren turist sayısında temmuz ayında artış gözlendi. Temmuzda Türkiye'ye giren turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 5 milyon 480 bin 502 kişi oldu.

Suruç
Genel seçimler sonrası oluşan siyasi belirsizlik ortamı ile Türkiye'de şiddet 'bir anda' yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Haziran genel seçimi öncesinde AKP’yi işaret ederek yaptığı “400 milletvekilini verin ve bu iş huzur içinde çözülsün” sözü kamuoyunda tartışılmaya devam ederken 20 Temmuz 2015’te Urfa'nın Suruç ilçesindeki IŞİD saldırısında biri canlı bomba olmak üzere 34 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye’de ‘güvenliğe’ ilişkin kaygılar dış dünyada yükselmeye devam ediyordu. Temmuz ayında Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artış ağustos ayında yeniden yükselen ‘güvenlik’ kaygılarıyla yerini düşüşe bıraktı. Türkiye’ye ağustos ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,88’lik düşüşle 5 milyon 130 bin 967 kişi oldu. Eylül ayında da düşüş sürdü. Eylül ayında Türkiye’ye gelen Turist sayısı 4 milyon 251 bin 870 kişi ile geçen yılın aynı ayına göre 2,31 düştü.

Ankara
1 Kasım seçimlerine diken üstünde gidilirken 10 Ekim günü Ankara’da Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı yaşandı. Barış Mitingi için Ankara Garı’nda toplanan binlerce yurttaşın içine giren 2 IŞİD üyesi canlı bombanın gerçekleştirdikleri patlamada 109 kişi yaşamını yitirdi. Zirveye çıkan şiddet ortamı kendisini ekim ayı turizm istatistiklerinde de göstermeye devam etti. Ekim ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 4,2 düşerek 3 milyon 301 bin 192 kişi oldu.

Rusya
AKP’nin 1 Kasım seçimlerinden yüzde 50’ye yakın oyla tek başına iktidar olarak çıkması da Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrarı sağlayamadı. AKP’nin Suriye’deki tehlikeli oyunu sürüyordu. 24 Kasım günü Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus savaş uçağı düşürüldü. Rusya ise Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini söyleyerek Türkiye’ye ciddi ekonomik yaptırımlar getirdi. Yaptırımlar arasında Rusya yurttaşlarına getirilen Türkiye’ye turizm sınırlamaları en dikkat çekici başlıklar arasında yer aldı. Kasım ayında Türkiye giren turist sayısı yüzde 0,53 düştü. Rusya’nın yaptırımlarının da etkisiyle aralık ayında Türkiye’ye giren turist sayısı ise yüzde 7,29 düşüşle 1 milyon 464 bin 791 oldu.

Sultanahmet
2016 yılında da Türkiye’deki şiddet iklimi kesintisiz bir şekilde sürdü. Turistlerin en yoğun bulunduğu İstanbul Sultanahmet’te bir turist kafilesine IŞİD üyesi tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısında 11 Alman vatandaşı yaşamını yitirdi. Bitmek bilmeyen şiddet ortamı Türkiye’nin 2016 yılı turizm istatistiklerine darbe vurmaya devam etti. Ocak ayında Türkiye’yi ziyaret eden kişi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,44’lük düşüşle 1 milyon 170 bin 333 kişi oldu.

Düşüş sürecek
10 Ekim’deki büyük katliamın ardından ‘güvenlik’ tartışmalarının yoğun bir biçimde tartışıldığı başkent Ankara’da saldırılar aralıksız sürdü. 19 Şubat ve 13 Mart günü ‘Kürdistan Özgürlük Şahinleri’ (TAK) adlı örgüt tarafından düzenlenen saldırılarda üçü saldırgan olmak üzere toplam 66 kişi yaşamını yitirdi. En son ise İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde IŞİD tarafından düzenlenen canlı bombalı saldırıda biri canlı bomba olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Şubat ayı turizm istatistikleri 29 Mart günü açıklanacak. Fakat özellikle 2015’in aralık ayında başlayan Türkiye’ye giren turist sayısındaki sert düşüşün şubat ayından sonraki dönemde de sürmesi bekleniyor.

İsveçliler gelmiyor
Geçtiğimiz yıllarda İsveçli turistlerin tercih ettiği ülkeler sıralamasında ilk üçte bulunan Türkiye bu yaz dört basamak birden geriledi. Bu yıl yaz mevsimi için Türkiye’ye yapılan rezervasyonlar yüzde 30 oranında azaldı.

’da yer alan habere göre Ticket Seyahat Acentası’nın araştırma şirketi Novus ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarında, geçen yıla göre İsveç’ten bu yıl yaz mevsimi için yapılan rezervasyonların yüzde 14 oranında artmasına karşın Türkiye’ye yapılan rezervasyonlar yüzde 30 oranında azaldı. Araştırmada İsveçlilerin yüzde 46’sının bu yıl yurt dışı tatiline çıkacağını beyan ettiği de belirtildi. Novus’un geçen yıl yaptığı araştırmada yaz rezervasyonları sıralamasında İspanya ve Yunanistan’ın arkasından üçüncü sırada yer alan Türkiye, bu yılki sıralamada yedinci sıraya geriledi.

İstanbul’da oteller boşaldı
Turizmdeki çöküş kendisini otellerin doluluk oranlarında net olarak gösterdi. Türkiye Otelciler Birliği tarafından açıklanan ocak ayı istatistiklerine göre Türkiye’nin Ocak 2016 otel dolulukları, 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 6.2’lik bir düşüşle yüzde 47.6 olarak kaydedildi. En büyük düşüş ise İstanbul’da yaşandı. İstanbul’da Ocak 2016 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 düşerek, yüzde 48.7 oldu.

İsrail’den uyarın İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba saldırısında üç yurttaşını yitiren İsrail’den de yurttaşlarına uyarı geldi. Fransız haber ajansı AFP’de yer alan habere göre İsrail Terörle Mücadele Ofisi, saldırının ardından tehdit riskini artırırken, yurttaşlarına Türkiye’ye seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu dönceki gün İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki personel sayısının takviye edilmesi ve yaralıların getirilmesi talimatı vermişti.

Kaynak: Birgun.net