BURAK ABATAY / @abatayburak

“Kalandar soğuğunda/ Ya bakın kaldık dara/ Açın siz kapıları/ Biz geldik Kalandara” *

Hem paylaşımcı hem eğlenceli bir Karadeniz geleneği, soğuğun şenliği: Kalandar

Mustafa Kara’nın yönetmen koltuğunda oturduğu Kalandar Soğuğu filmi Türkiye’nin 89. Akademi Ödülleri'nde Türkiye’nin adayı olarak gösterildi. Karadeniz’in dağ köylerinde, Haydar Şişman’ın oynadığı Mehmet karakterinin dağlarda maden araması etrafında dönen Bir Karadeniz hikâyesi olarak karşımıza çıkar film.

Türkiye'nin Oscar adayı 'Kalandar Soğuğu' oldu

Kalandar, Rumi Takvim’de yılın ilk ayıdır. İlk günü, Miladi Takvim’e göre ise 14 Ocak’a denk düşer. Bu tarih ise Karadeniz insanı için farklı bir öneme sahiptir. Bu soğuk günde çocuklar mahallelerindeki evleri kapı kapı dolaşırlar ve ellerindeki torbaların ev sahipleri tarafından hediyelerle doldurulmasını beklerler. Öte yandan ev sahipleri ise kapılarına bırakılan bu torbaların kendilerine şans getireceğine inanırlar. Torbalar dolarken de çocuklardan Kalandar manileri duyulur.

Mustafa Kara'nın Bilal Sert ile birlikte senaryosunu kaleme aldığı film, böyle bir coğrafyada insan-doğa ilişkisini şiirsel bir dil ile ele alıyor.

Filmin, Türkiye’nin Oscar Adayı olmasını ise sinema eleştirmenleri övgüyle karşıladı. Tuğçe Madayanti, Cüneyt Cebenoyan ve Banu Bozdemir filmi BirGün’e değerlendirdiler.

Tuğçe Madayanti:

Oscar aday adayımızın Kalandar Soğuğu filmi olması ümit verici, doğru bir filmle başvurduğumuzu düşünüyorum. Genelde uluslararası festivallerde öne çıkmış veya yerli seyircinin kalbini fethetmiş filmlerle başvurularda bulunduk. Bu sene ise ne festivallerin favorisi ne de halkın favorisi olmuş olan bir filmimiz aday adayı olarak seçildi.

Açık konuşmak gerekirse özellikle diğer ihtimaller göz önüne alınınca bu film doğru bir tercih. Kalandar Soğuğu hem çok yerel hem de çok evrensel olmayı başaran bir film. Ancak unutmamalı Oscar farklı bir sistem. Filmin iyi olması tek başına bir şey ifade etmiyor. Senelerce böyle düşündük ve çok yanıldık. Çok fazla kriter var ama en önemlisi filmin bir an önce Amerika'da vizyona sokulması ve filmin Amerika'da PR'ının çok doğru yapılması. Aksi halde bırakın yarışmayı, ilk 9'a kalma şansımız bile ne bu sene ne de ileride hiçbir zaman gerçekleşemeyecek.

Cüneyt Cebenoyan:

Filmi pek bir şey beklemeden seyrettim. Ancak buna rağmen Beklentimin çok üstünde bir filmle karşılaştım. Normalde bu filmden çok sıkılmayı beklerdim. Ama sıkılmadım. Kendimi kaptırdım. Tek sorunum filmin finali veya verdiği mesajla ilgili. Bir şekilde ya bekleyen derviş muradına ermiş gibi bir anlam çıkıyor. Ya da öte yandan emeğin birlikte kurulması gibi bir perspektife sahip değil. Onun yerine şansa veya inanca dayanarak bireysel bir kurtuluşu vaad ediyor. Bununla da memnun değilim. Ama baktığımızda film iyi bir film. Oskar'da şansı olur mu derseniz, hayır derim.

Banu Bozdemir:

Kalandar Soğuğu izlediğim andan itibaren çok sevdiğim ve büyüsünü kaybetmeyen bir film oldu benim için. Oscar’a popüler yapımlarla değil, daha özgün yapımlarla katılmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bazı festivallerin ön jürilerini aşamamış olsa da Oscar’a aday adayı olması güzel bir haber, yolu açık olsun.

* Kalandar manisi

Kaynak: Birgun.net