İzmir 22'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına, başka suçtan tutuklu HDP İzmir İl Eş Başkanı Ahmet Cavit Uğur ve Hacay Yılmaz ile tutuksuz yargılanan Süleyman Eryılmaz ile sanık avukatları Arif Ai Cangı, Eylem Yıldız ve Halil Dönmez katıldı. Uğur, duruşma salonuna girenlenleri 'Kalimera' diye selamladı.

Tüm sanıkların avukatı olan Ari Ali Cangı, mahkemeye yazılı savunma verdi. Avukat Cangı şöyle dedi:"Müvekkillerin savunmalarında belirtildiği, tutanaklarda görüleceği üzere söz konusu toplantı öncesinde kolluk görevlileri ile yapılan görüşmelerin tamamında Yunanistan'ın Syriza Partisi'nden bir temsilcinin konuk olarak geleceği konuşulmuştur. Gerek toplantı öncesinde, gerekse toplantı sırasında ve sonrasında kolluk görevlileri tarafından Syriza temsilcisi konuğun toplantıya katılmasına dair hiç bir itiraz ve uyarı yapılmamıştır. Kaldı ki dava dosyasına sunmuş olduğumuz haber kupürlerinde görüleceği üzere, müvekkillerin organize ettiği açık hava toplantısına Syriza temsilcisinin de katılacağı günler öncesinden kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Kamuoyunun bilgisi dahilinde olan, manşetlerde haber olan konuyu İzmir Valiliği'nin bilmiyor olması mümkün değildir. Açılan dava müvekkillerin ve yönetici oldukları Halkların Demokratik Partisi'nin siyaset yapma alanına meşru olmayan bir müdahale niteliğindedir. Bu şekilde Anayasanın 68'inci maddesi açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Bu nedenle tüm sanıkların beraatine karar verilmelidir." 

Hakim Abdülkadir Certel, sanıklardan Elmas Çınar'ın başka suçtan tutuklandığını mahkemeye yazı ile bildirildiğini, 48 saat öncesinden haber verilmediği için duruşmada hazır edilemediğini belirttip, bu yüzden bugün karar veremeyeciğini söyledi. Hakim Certel, duruşmayı karar icin 1 Haziran tarihine erteledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr