ZEYNEP YÜNCÜLER

Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemlerinin yasaklanmasını, Bölge’de aylardır süren çatışma ortamında kadınların yaşadıklarını ve kadın özgürlük mücadelesini konuşmak üzere kadı gazeteciler olarak HDP’li kadın siyasetçiler ile bir araya geldik. HDP’den Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi Beycan Taşkıran ve İstanbul İl Yönetiminin düzenlediği buluşmada buluşmada 14 kadındık: Dicle Haber Ajansı’ndan (D) Burcu Özkaya, Elif Aydoğmuş, Zuhal Atlan, Özgür Gündem’den Günay Aksoy, Gülşen Koçuk, Jinha’dan Özlem Çiçek, Etkin Haber Ajansından (ETHA) Semiha Şahin, Agos’tan Nazan Özcan, Bianet’ten Ayça Söylemez, Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım, Özgür Gelecek’ten Rahime Karbar, Radikal’den Ayşe Hür ve Prof.Dr Meryem Koray.

Daha da güçleneceğiz

Buluşmanın gündemi, bu yıl 8 Mart eylemlerine getirilen yasaklar ile başladı, sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü bölgelerdeki kadınların durumu ve tabii kadın mücadelesi ile devam etti. Buluşmada ilk konuşmaya başlayan Yüksekdağ, “Son dönemde Bölge’de yaşanan ablukalar bütün bir toplumsal yaşamı özellikle kadının yaşamını abluka altına almayı da hedefliyor. Şimdi de yaşanan bu abluka ve savaş siyaseti, uzun bir zamandan sonra yasak ile karşılaşmadığımız 8 Mart’a bu yıl yasak getirdi. Urfa, Batman, Ankara ve İstanbul’da eylemlere, belki de ilk kez resmi olarak yasak getirildi. Bu durum savaş siyasetinin giderek yaygınlaşacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

10 kadın infaz yöntemiyle öldürüldü

Buluşmada, özellikle son 6 ayda sokağa çıkma yasakları sırasında kadın katliamları ve kadınların yaşadığı baskı şiddete dair hazırlanan rapor sunuldu. Raporda, Bölge’de 44 kadının katledildiği, 10 kadının ise infaz yöntemiyle öldürüldüğü belirtiliyor.

Battaniye tuvalet oldu

Çatışma ortamından zorunlu göçün en çok Van’a olduğunu belirten HDP’li kadınlar, çatışma ve savaş ortamında ailenin temel ihtiyaçlarını kadınların omuzladığını ifade etti. Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılığı Şırnak’ın Cizre ilçesinden yeni geldiğini belirten Konca, ‘Artık Cizre diye bir yer kalkamamış, yitirdiğimiz canlar zaten ortada, ama onlar hala umutlu ve kentimizi biz yeniden kuracaz diyorlar. Kadınlarla tek tek konuşmaya çalıştım. Bir yere girdim yıkılmış ev, bir kadın aylarca evlerindeki battaniyeyi tuvalet yapmış.” Konca, öncelikli olarak gıda giyecek yardımlarının yanı sıra öncelikli olarak ciddi anlamda inşaat malzemesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kadın umuttur

Buluşmada her ne kadar gündemimizin konuları kötü olsa da umut da vardı: Konca: "Erkek egemen zihniyet bütün değerlerimizi kirlettiği bir noktada kadın umuttur. Yaşamın bir hakikattir. Bir gücüz. İnanıyoruz ki özgür yarınlara kavuşacağız"

Kaynak: Birgun.net