Karakol ve cezaevlerinden başka, bölgeye ciddi bir yatırım yapılmadığını belirten Botan, “Bölge halkı özellikle yoksullaştırılmak isteniyor. Devletin yapmış olduğu ihalelerin çoğu donduruldu. Çevre yolu özellikle bekletildi. Verdiğiniz sözlerinizin gereğini yapın.” dedi.

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremden sonra ekonomide başlayan düşüş gün geçtikçe kendini daha çok hissettirmeye başladı. Çektiği krediyi ve vergisini ödeyemediği için 600 civarında esnafın kepenk kapattığı belirtilen şehrin ekonomisiyle ilgili HDP Van Milletvekili Lezgin Botan açıklamalarda bulundu.

Van ile ilgili AKP'li bürokratlardan duyduğu sözleri dile getirdiğini savunan Botan, “Bürokrat bana, ‘İşte biz Van'da aslında bunu beklemiyorduk. Daha iyi oylar bekliyorduk ve Reis yani Cumhurbaşkanı talimat verdi. Onlara bu bedel ödettirilecek. Van'ın burnu sürtecek. Özellikle Van'ın ismini verdi. Van'ın burnu sürtecek’ dedi. O bürokrat, AKP çevrelerinde bölgeye yönelik, bölgede istenilen oyları alamamış olmanın bedelini halka ödetme yoluna gideceklerini belirtti.” şeklinde konuştu.

Bölgede ciddi ekonomik krizlerin olduğuna değinen Botan, hayvancılık ve tarımın bittiğine değindi. Van’ın sınır ilçelerinde 183 gencin öldürüldüğü ve yüzlerce insanın yaralandığını aktaran Botan, “Bölgeler ciddi bir ekonomik izolasyon ve ciddi bir ekonomik ambargo var. Zaten hayvancılığı bitirmişler. Zaten 90'lardan beri tarımı bitirmişler. Turizmi bitirmişler, sınır ticareti demek için bin şahit lazım, gerektiği zaman kapatıyorlar, sınırlandırıyorlar, geçişler çok şey Van'ın sınır ilçelerinde 183 tane genç öldürüldü. Yüzlerce insan yaralandı. Yani bir paket sigara için veya bir litre mazot için falan filan. Dolayısıyla bir travma yaşanıyor. Yani sadece bölgeye ne yapıyor? Bölgeye bol bol şu an cezaevleri, bol bol karakollar yapıyorlar, bol bol işte askeri araç sevkiyat vs. Karakollardan, cezaevlerinden başka şu an bölgeye çok da ciddi bir yatırım gelmedi." diye konuştu.

“LELERİN ÇOĞU DONDURULDU”

İhalelerin çoğunun dondurulduğuna vurgu yapan Botan, kamu ihalelerinin çoğunun ödeneklerinin bölgeye verilmediğini savundu. Botan, “Birçok kamu ihalesi şu an yanımda, mesela sağlık, eğitim özellikle kara yolları, devlet su işleri vesaire. Bu alanlardaki devletin yapmış olduğu ihalelerin çoğu donduruldu. Çoğunda daha önce verilenlerin de ödeneklerine giden araçtır. Ödenekleri var, 'VAN TSO’da, sonra da gidip sorabilirsiniz. AKP çok yakın sıkı fıkı ilişkileri olanların dışında onlara çok ucuz yapıldı. Hepsine yapılmadı, ödenekler de 2016'ya ertelenmişti. Muhtemelen bundan sonra da bölgeye o ödemeler yapılmayacak, çevre yolu özellikle bekletildi, 18. maddeden dolayı. Gerçekten Van modern kentlerin 2 kalemi var. 1 inşaat sektörü, o da 2 tane büyük deprem yaşadı. Çeki yazılmayan, senedi protesto eden esnaf yok. Ben defalarca bu konuda Bakanlığa soru önergeleri verdim. Hala da cevap almış değilim. Yani vergi terkinidir, esnaf sicil hakkıdır, sınır kapılarının işletilmesidir, güçlü bir şekilde işlek hale getirilmesidir.” şeklinde konuştu.

“SÖZLERİNİZİN GEREĞİNİ YAPIN”

Van’daki sıkıntılara çözüm bulma konusunda AKP'nin seçim öncesinde verdiği sözleri tutmasını isteyen Botan, Van’da 6 vekil olarak AKP'ye yardımcı olacaklarının altını çizerek, “Bütün bunlara yönelik biz çeşitli çalışmalarda bulunduk, önerilerde bulunduk, en son ben sayın Beşir Atalay ile aynı komisyonda olmam sebebiyle bir görüşme yaptım. Dedim, siz hem eski bakansınız hem de Van'ın milletvekilisiniz, sizin ayrıca verdiğiniz sözler var. ‘Bize oy verin savaş duracak istikrar gelecek kamu düzeni sağlanacak ve şu yatırımlar Van'a gelecek’ diye sözler verdiniz. Burhan Kayatürk Bey de verdi, sizler de verdiniz, Ali Babacan geldi. Otelde toplantı yaptı, esnaflarla, iş adamlarıyla. Çeşitli sözler verdi. Sözlerinizin gereğini yapın. Biz de Van'daki 6 vekil ve oradaki bütün yerel yönetimleri biz size yardımcı olacağız, kolaylaştırıcı olacağız. Yeterki Van'daki insanın yaşamını kolaylaştırın. Neticede karar mekanizması şu an sizsiniz, iktidar olan sizsiniz. Siz iktidar partisi olarak bunları yapmazsanız, bu halka verdiğiniz sözlerin takipçisi biz olacağız ve sert bir şekilde de muhalefet edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İran ile olan sınır kapılarının işletilmesi konusunu da değerlendiren Botan, şöyle dedi: “İran'la ilişkilerin Van'ın çıkarı kapsamında söylüyorum, iyileştirilmesi, orada yatırımların buraya gelmesi, sınır kapılarının oradaki turizm potansiyelinin Van'a gelmesi açısından elimizden geleni yapacağız. Zaten siz tasviri almışsınız, bir kişi dışarıdan gelmiş buraya yatırım yapmış. Bu yıl muhtemelen bu bir kişi de kalmamıştır, kalamayacaktır. Çünkü özellikle bölgede sıcak hava akışının mevcut hükümet durdurmuş, önlere geçmiştir. Hal böyle olunca da Van'daki esnafa sicil affı da çıkarmadığı sürece Van'daki esnafın zararı bir şekilde kredi kullanma kendisini düze çıkarma şekli kalmamaktadır. Yani bu bilinçli bir politikadır, bu ısrarlı bir politikadır. 18. maddeyi Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın çevre yolu da dahil olmak üzere kanunlaştırılmamış olması, 18. maddeyi henüz 4 yılı iade etmemiş olması, Van'ı inşaat sektöründe çökme noktasına getirmiştir. Bu konuda biz Meclis'te de soru önergelerini verdik, araştırma önergelerini de vereceğiz. Oradaki AKP'li bürokratlarla milletvekilleriyle de temaslarımızı da bu temelde sürdüreceğiz.”

“VAN HALKININ YARARINA, VANLI İŞ ADAMLARIYLA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

Van halkının yararına, Vanlı iş adamlarıyla çalışmaları sürdüreceklerini kaydeden Botan, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğer bu noktadan sonra gelmezlerse verdikleri sözler veya Van'ın kaderine bilinçli bir şekilde Van'ı yoksullaştırma, kendisine bağlama, küçük düşürme, ekonomisini batırma gibi politikaları, bunu da gider kamoyununa paylaşır deşifre ederiz. Çok net söylüyoruz. Van halkı bunu net görecek ve bilecekler. Van halkı sokaklarına çıkacak, Van halkı bunların yakasına yapışacak. AKP il başkanıdır, AKP işte burada AKP’nin bürokratı sayın validir, kaymakamıdır, bürokratlarıdır, milletvekilleridir. Van'da halka bunun hesabını vermek zorundadırlar. Bölge halkına hesap vermek zorundadırlar; çünkü verdikleri sözün gereği. Ama adım atarlarsa da Van halkı ile Van esnafıyla biz de Van'daki HDP'nin milletvekilleriyle, belediye başkanları, il, ilçe teşkilatlarımızla, Van'ın faydasına ve yararına atılacak her adımın iyileştirici, ekonomiyi iyileştirici, yaşam standardını yükselten her adımın yanında olacağımızı beyan ediyoruz. Bunun çalışmasını sürdüreceğiz.”

Kaynak: Birgun.net