HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şu anda Türkiye'de büyük bir şiddet ve kaos ortamı bulunduğunu belirterek, sağduyuyu asla elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Beştaş, "Türkiye, ısrarla uluslararası güçlere, devletlere, BM'ye karşı 'YPG bunu yaptı' diyerek aslında kendi haklılığını ortaya koymaya çalışıyor. Niye Ankara katliamı, Suruç, Diyarbakır, Adana, Mersin'in failleri ortaya çıkarılmadı da hemen dünkü patlamada, daha 24 saat geçmeden YPG açıklaması yapıldı?" sorusunu yöneltti.

Cihan'ın geçtiği bilgiye göre, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Ankara'daki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Beştaş, Ankara'nın neredeyse kalbine atılan bir bomba olduğuna dikkat çekti. Patlamayı Meclis Genel Kurulu'nda ve kendi odasında çok güçlü bir şekilde hissettiğini ifade eden Beştaş, büyük bir can kaybı olduğunu ve saldırıyı kınadıklarının altını çizdi.

Patlama sonrası birçok sorunun gündeme geldiğini ve bundan sonra da gelmeye devam edeceğini kaydeden Beştaş, şu anda Türkiye'de büyük bir şiddet ve kaos ortamı olduğuna dikkat çekti. Her gün yeni ölüm haberleriyle Türkiye'nin sarsıldığını dile getiren Beştaş, maalesef annelerin tabutlara sarılmaya devam ettiğini ifade etti. Bunun ciddi bir gerilim oluşturduğunu, tartışmaları büyüttüğünü belirten Beştaş, "Tabi ki sağduyuyu asla elden bırakmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Saldırıyı kimin yaptığına ilişkin soruların gündeme geldiğini hatırlatan Beştaş, PYD ve YPG'nin bugüne kadar Türkiye'ye karşı hiçbir şekilde silahlı bir harekette bulunmadığını kaydetti. Onların Suriye'de özgürce ve eşitçe yaşamak için bir yapılanmaya gittiklerini belirten Beştaş, IŞİD ile mücadele ettiklerini ve bu konuda da uluslararası güçlerden destek aldıklarına dikkat çekti.

"ZAMANLAMA, ASLA ES GEÇİLECEK BİR ZAMANLAMA DEĞİLDİR"

"Türkiye'nin YPG'ye top atışları attığı bir dönemde, bütün dünyanın bunu konuştuğu bir zaman diliminde, Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst düzeyde Türkiye'ye 'bombardımanı durdurun' dediği bir dönemde, ABD'nin defalarca PYD ve YPG'nin 'bizim için terör örgütü değildir' dediği bir dönemde; bu siyasi atmosferin olduğu bir iklimde, bu bombalamaya dair fail nitelemesi büyük bir soru işareti doğuruyor. Gerçekten büyük bir soru koyuyorum." diyen Beştaş, şöyle devam etti: "Bu, kimin işine yarar? Türkiye ısrarla uluslararası güçlere, devletlere, BM'ye karşı 'YPG bunu yaptı' diyerek aslında kendi haklılığını ortaya koymaya çalışıyor. Bir sonraki adımını da meşrulaştırma çabası olarak değerlendirilir. Zamanlama, asla es geçilecek bir zamanlama değildir."

Bu patlamayı tek başına bir patlama olarak da değerlendirmemek gerektiğinin altını çizen Beştaş, daha önce 10 Ekim'de Ankara'da, Suruç'ta büyük bir katliam olduğunu ifade etti. Diyarbakır mitinginde patlama olduğunu, Adana ve Mersin'de HDP binalarının bombandığını anlatan Beştaş, bunların hepsinin faili olarak IŞİD'in açıklandığına dikkat çekerek "Niye Ankara katliamı, Suruç, Diyarbakır, Adana, Mersin'in failleri ortaya çıkarılmadı da hemen dünkü patlamada, daha 24 saat geçmeden YPG açıklaması yapıldı; 14 kişi alındı; bu konuda kamuoyu yönetilmeye çalışılıyor, algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunların hepsinin cevabı ortadadır; burda bilinçli bir algı oluşturuluyor. Biz hala belirttiğimiz 5 patlama ve katliamda failleri ısrarla ararken, sorarken ve bunların sorumlularının ortaya çıkarılmasını beklerken; Ankara için de talep ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Bütün bu büyük olaylara ilişkin Meclis'te araştırma önergeleri verdiklerini hatırlatan Beştaş, inatla ve ısrarla Meclis'in bu konuda devreden çıkarıldığını, araştırma önergelerinin iktidar partisinin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. Beştaş, istihbarat zafiyeti üzerinde de mutlaka durulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Birgun.net