HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği TBMM gündemine taşıdı.

Beştaş, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Milli İstihbarat Teşkilatı’na “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda yer alan görevlerin ifası amacıyla” satın alınan taşınır malları kayda almama ve bunların giriş-çıkışlarında işlem belgesi düzenlememe yetkisi verdiğini anımsatarak şunları kaydetti:

“Böylelikle taşınır mallar arasında silahların sayılması, MİT’in satın alma yoluyla elde ettiği her türlü silahı kayıt dışı kullanmasının ve bir yerden bir yere nakletmesi de mümkün kılınmaktadır. Ayrıca “taşınır mal işlem belgesi düzenlenmeyecek” konular arasında Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda yer alan görevlerin ifası amacıyla, satın alma yoluyla temin edilen ve üst yönetici tarafından kayda alınmaması uygun görülen taşınır mallar da yer almaktadır.”

Beştaş, bu bağlamda başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

“-Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin amaç ve gerekçesi nedir?

-Oldukça önem arz eden bu düzenlemenin yasa değişikliği yerine yönetmelikle düzenlenmesinin amacı nedir? Düzenlemenin hızlı bir biçimde uygulamaya geçirilmesi ile MİT tarafından gerçekleştirilecek eylemler arasında bir bağ var mıdır?

- Faili meçhul cinayetlerin sıklıkla gündeme geldiği ülke ortamında kayıt dışı silah kullanımının yaratacağı sorunların önlenmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

- Kamuoyu gündeminde önemli bir yer işgal eden MİT Tırları içerisinde silahların bulunması olayı ve bundan ötürü 2 gazetecinin yargılanması ile işbu yönetmelik değişikliği arasında bir ilişki var mıdır?

- Yapılan Yönetmelik değişikliği ile MİT’in kayıt dışı taşınırları sevk etmesinin önü mü açılmak istenmiştir?

- Kayıt dışı tutulması öngörülen taşınırların hiçbir biçimde MİT kayıtlarına girmemesi ile amaçlanan nedir?

- 1994 yılında Türkiye’de bir kırılma noktası teşkil eden Susurluk Kazası’nda Emniyet’e ait silahların Sedat Bucak, Abdullah Çatlı, Hüseyin Kocadağ ve Gonca Us’un bulunduğu araçtan çıkmış olması Emniyet’in birçok gizli ilişkilerini de izah etmiş olduğu halde halihazırda Yönetmelik’te yapılan bu düzenleme ile bir çok gerçeğin ortaya çıkması engellenmiş olmayacak mıdır? Yönetmelikte yapılan bu düzenlemenin riskleri olduğunu düşünmüyor musunuz?”

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği’ndeki değişiklikle Milli İstihbarat Teşkilatı’na “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda yer alan görevlerin ifası amacıyla” satın alınan taşınır malları kayda almama ve bunların giriş-çıkışlarında işlem belgesi düzenlememe yetkisi verildi. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net