HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis Genel Kurulu’nda ve Anayasa Komisyonu’nda yaşanan kavgaya ilişkin, “Özel olarak saray fedailiği yapmak üzere bu Meclis’e getirilmiş olan bir milletvekili grubu var. Bu milletvekili grubu, Cumhurbaşkanına ya da AKP’ye yönelik en küçük bir siyasi eleştiride bile bir linç saldırısı başlatıyorlar. Meclis Genel Kurulu’nun ve komisyonun bu kadar gerilimli geçmesinin tek sebebi budur” dedi

Baluken, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Meclis Anayasa Komisyonu’nda yaşananlara ilişkin soruya Baluken, şöyle yanıt verdi:

“GENEL KURUL’DA GÖRÜLEN LİNÇ TAVRININ BİR DEVAMIYLA KARŞILAŞTIK”
“Hiçbir şekilde istenmeyen ve tasvip etmediğimiz görüntüler dün yaşandı, ancak bir önceki gün Genel Kurul’da ortaya çıkan linç görüntülerinin ve linç zihniyetinin komisyona yansıması olarak değerlendiriyoruz. AKP’nin sadece saray fedailiği yapmak üzere Meclis’e gelmiş bazı milletvekilleri kürsüye yöneldiler ve Meclis’in kürsü dokunulmazlığını da kaldıracak şekilde orada bulunan 6-7 arkadaşımıza yönelik linç girişiminde bulundular. 150- 200 kişilik bir grup 6-7 milletvekiline tamamen linç etmek üzere saldırdılar. Aynı tavrı bir sonraki gün Anayasa Komisyonu’na da taşıdılar. Bir önceki gün Genel Kurul’da görülen o linç tavrının bir devamıyla karşılaştık. Komisyon Başkanının anti demokratik tutumuyla karşılaştık. Polisleri içeriye davet etmek suretiyle, basın mensuplarının bazılarını darp ederek dışarı çıkarma, yine zorla danışmanları dışarı çıkarma girişimi…”

“AKP MAĞDUR TARAF DEĞİL, SALDIRGAN TARAF”
“Siz de darbe aldınız mı o sırada?” sorusuna da Baluken, “Şüphesiz, yani iki gün boyunca olan görüntüler ortada. Şunun altını özellikle çiziyorum, AKP iki günlük ortaya çıkan bu kavga görüntülerinde mağdur taraf değil, saldırgan taraftır” yanıtını verdi. Baluken, “AKP’nin, genelleştirmiyorum, bütün milletvekilleri için bunu söyleyemeyeceğim ama özel olarak saray fedailiği yapmak üzere bu Meclis’e getirilmiş olan bir milletvekili grubu var. Bu milletvekili grubu Cumhurbaşkanına ya da AKP’ye yönelik en küçük bir siyasi eleştiride bile bir linç saldırısı başlatıyorlar. Meclis Genel Kurulu’nun ve komisyonun bu kadar gerilimli geçmesinin tek sebebi budur” diye konuştu.

HİTLER BENZETMESİ
“Pazartesi gününe ilişkin beklentiniz nedir?” sorusu üzerine de Baluken, “Hem Genel Kurul hem komisyonlardaki işleyiş aylardır halkın meclisinden çok Hitler’in meclisinin çalışma usulüne benziyor. Sanırım, Pazartesi günü saat 12.00’de Komisyon Başkanı, komisyon üyeleri ve sözcüleriyle bir toplantı gerçekleştirecektir. Umarız ki o toplantıdan sağlıklı sonuçlar ortaya çıkar” dedi.

MECLİS BAŞKANININ İSTİFASINI İSTEDİ
​Baluken, “Meclis Başkanı’ndan bir beklentiniz var mı?” sorusuna ise “Biz, bu konuda Meclis Başkanı’nı defalarca uyardık. Bütün bunlarla ilgili bugüne kadar kılını bile kıpırdatmayan bir Meclis Başkanı’ndan bizim hiçbir beklentimiz yoktur. Yapabileceği en büyük iyilik bir an önce istifa etmesidir” yanıtını verdi. Baluken, “Bizim Pazartesi günkü tutumumuz kesinlikle bir gerilim ya da kavga yaratma üzerine olmayacak ama ısrarla bir linç güruhu, bir linç anlayışıyla HDP Grubunu susturmaya çalışırsa bunu tabii HDP’nin kabul etmesi mümkün değildir” diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net