HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından Newroz kutlamalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Her gün yeni bir acının yaşandığı, canlarımızın yittiği, ülkemizin ve halklarımızın şu sıkıntılı günlerinde, başta Mezopotamya olmak üzere farklı coğrafyalarda farklı halklar tarafından kutlanan, baharın müjdecisi olan Newroz etkinlikleri başlıyor. Buna karşılık AKP Hükümeti’nin baskıcı ve yasakçı politikalarının bir sonucu olarak çeşitli şehirlerde Newroz kutlamalarına izin verilmiyor, başvurular art arda sudan gerekçelerle veya gerekçesiz yasaklanıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bizler Nevruz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz”

“Baharın ve dirilişin bayramı olan Newroz’u kutlamak tüm halkların en meşru hakkıdır. Newroz’un yasaklanması tarihin farklı dönemlerinde farklı despotlar tarafından denenmiş ama başarılamamıştır. En baskıcı, en zalim yönetimler döneminde bile halklar Newroz’a sahip çıkmış ve kutlamıştır. Bugün AKP-Saray iktidarında Newroz kutlamalarının engellenmek istenmesi baskı, yıldırma ve savaş politikalarının tırmandırılmaya çalışılması demektir. AKP-Saray iktidarı bu yasaklarla halkların gelecek umudunu kırmak istiyor.”

“Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Halklarımız kendi gelenekleri, usulleri ve renkleriyle Newroz için sokaklarda, meydanlarda olacak ve Newroz ateşlerini eşitlik ve özgürlük için yakacaklardır. Hükümetin Newroz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, Newroz’un binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz’un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz. Bu vesileyle başta Türkiye halkları olmak üzere tüm Ortadoğu ve Kafkasya halklarının Newroz Bayramı’nı şimdiden kutluyoruz.”

Kaynak: Birgun.net