HDP’li Meral Danış Beştaş, barış istediği için tutuklanan akademisyen Esra Mungan’ın Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde neden tek kişilik hücreye konulduğunu Adalet Bakanı’na sordu.

imc tv'nin haberine göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için tutuklanan ve tek kişilik hücreye konulan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’ın durumunu Meclis’e taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş, Mungan’ın tek kişilik hücrede tutulduğunu ve havalandırmaya dahi yalnız başına çıkartıldığını, ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü muamelesi gördüğünü belirtti.

Mungan’ın neden tek kişilik hücrede tutulduğunu soran Beştaş, ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis koşullarının neden Mungan’a uygulandığını da sordu.

Mungan’ın tek kişilik hücrede bulundurulması ile akademisyenler ile bilim ve düşün insanlarına gözdağı verilmesinin amaçlanıp amaçlanmadığını öğrenmek isteyen Beştaş, tecridin ne zaman sona ereceğinin açıklanmasını talep etti.

Sorular

Beştaş, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

* Cezaevi yönetimine Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’ın tek kişilik hücrede tutulmasına ilişkin talimat kim tarafından hangi gerekçe ile verilmiştir?

* Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’a uygulanan tecrit başka akademisyenlere de sirayet edecek midir? Bu yönde alınmış bir karar var mıdır?

* Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan hakkındaki yargılamadan beraat ettiği taktirde kendisine uygulanan hücre cezasından ötürü uğradığı zarar ve maruz kaldığı hukuksuzluğun telafisi mümkün olacak mıdır?

* Bakanlık olarak uygulanan hak ihlalinin önlenmesine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

* Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’a yönelik hukuk dışı muameleye dair sorumlular hakkında bir yaptırım uygulanacak mıdır?”

Kaynak: Birgun.net