İzmir'in Gündoğdu Meydanı'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından darbeye karşı düzenlenen mitinge partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Demirtaş, "Bu darbeye karşı direnmek ne kadar haksa Türkiye'yi dikta sistemine götürecek politikalara karşı durmak da o kadar haktır." dedi.

Gündoğdu Meydanı'ndaki mitinge HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, il başkanları ile HDP'liler katıldı.

Alandakileri Kürtçe ve Türkçe selamlayan Demirtaş, Türkiye'nin kritik ve tarihi bir dönemden geçtiğini söyledi.

Bu sürecin yalnızca Türkiye değil, Ortadoğu ve dünya için önemli anlar olduğuna değinen Demirtaş şöyle konuştu:

"Yaşadığımız coğrafya, sıradan bir coğrafya değil. Medeniyetlerin yeşerdiği, kavgaların, savaşların, barışların cereyan ettiği kadim toprağın halkları olarak tarihin bir kez daha yazıldığı anlardan geçiyoruz. Bir kez daha bu darbe girişimini lanetlediğimizi, halklar tarafından ilk saatlerde yenildiğini ifade etmek istiyoruz. Darbeyi hesaplayanlar, askeri yöntemlerle parlamentoyu bombalayıp, yüzlerce masum insanı katledip, yönetime el koymak isteyenler, hiçbir gerekçe ortaya koyamaz.

Darbenin iyisi, kötüsü yoktur. Askeri yöntemlerle, zorbalıkla yönetime el koymak, demokrasi arayışına vurulabilecek en ciddi darbelerdendir. Çok şükür ki Türkiye'deki bütün siyasi çizgilerin ve halkın topyekun karşı duruşuyla darbe girişimi bertaraf edilmiştir. Darbe bizim hoş göreceğimiz bir tutum değil. Ama darbe koşullarına nasıl gelindiğini ve darbeyle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini alanlarda haykıracağız. Darbeyi bu ülkeye göz göre davet eden siyasi anlayışı alanlarda eleştireceğiz. Alanlar sadece hükümet yanlışı gösterilere açık olmamalı. Hem darbeyi, hem de AKP'nin hatalarını eleştirenlere de açık olmalı. Meydanlar bu şekilde özgürleşirse, demokrasiye yaklaşmış oluruz."

"Tekrar girişimde bulunsalar da başaramayacaklar"

Darbe girişiminde bulunanların herhangi bir siyasi partinin desteğini almaları durumunda başaralı olma ihtimallerinin bulunduğunu kaydeden Demirtaş, "15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunanlar yarın bir daha darbe girişiminde bulunsa, yüz binleri katletse başaramayacaklar. Belki bir siyasi parti arkalarında dursa başarırlardı ama, hiçbir siyasi güç arkalarında durmadı. Biz her 10 yılda bir bu rezaleti yaşamak zorunda mıyız? Bu halk OHAL'i değil, sınırsız demokrasiyi hak ediyor" diye konuştu.

Önerilerini sıraladı

HDP olarak bazı önerilerinin olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Kürt sorununda müzakerelere dönmek, silahların susması lazım. İmralı'da tecride son verilmesi lazım. Avukatlara ve ailelere izin verilmesi lazım. Devlet yeniden organize olacaksa devletin kadrolarının nasıl belirleneceğine parlamentodaki partiler karar vermeli. Devlet kadrosuna alınacak kişilerin yalnızca liyakatine bakılarak işe alınmalı. Adil bir yargılama olmak zorunda. İşkence kabul edilemez. Haksız yere işten atılanların gereği yapılmalıdır. İdam cezasının caydırıcılığı da yoktur. OHAL'i uzatmak yerine kaldırmak gerekiyor. Parlamentoda darbeyle ve geçmişle yüzleşme komisyonları kurulmalı."

Kaynak: Birgun.net