NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

Fezlekelerin hedefinde birçok vekili bulunan HDP konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağının sinyalini verirken, partinin kendilerini parlamento zemininde siyasetin dışına itecek bu yeni süreçle ilgili kararı kesin: “Seferberlik ruhuyla direniş.”

Milletvekillerine ‘referandumsuz dokunma’ kararının TBMM’de kesinleşmesiyle HDP’liler daha önce belirledikleri yol haritasını gözden geçirerek kamuoyuna duyurmak üzere bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sona ermeden, parti organları ve bileşenlerinden gelen ‘protesto eylemleri çağrısı’ bundan sonra izlenecek yol haritasını gösterdi. HDP, bu karara direnecek, arkasındaki amacı kamuoyuna anlatacak ve savcıların sorgu çağrılarına uymayacak.

CHP’yi zorlayacaklar

Teklifin kabul edilmesinde CHP’yi sorumlu tutan HDP tepkisini karardan sonra Grup Başkanvekili İdris Baluken’in ağzından duyurdu. Baluken, “CHP ‘Seni Başkan Yaptıracağız” mesajı verdi. Hayırlı olsun” derken sözcü Ayhan Bilgen de konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyurdu. HDP, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu açıklayan CHP’nin bu yönde yapılacak bir başvuruya destek sağlamak zorunda kalacağı beklentisini taşıyor. Bilgen’in “AKP ve MHP ile birlikte hareket eden en az 20 CHP’li çıktı. Konuyu AYM’ye götürmek için kaç CHP’li var göreceğiz?” diye açıkladığı bu karar, CHP’nin destek sağlaması durumunda direniş cephesini güçlendirme umudunu da içeriyor.

‘Hedef Erdoğan’

Anayasa değişikliği tartışmaları sürerken bunun hedefinin kendi milletvekilleri ve bu yolla ‘HDP’yi yasal siyaset zemininden uzaklaştırmak’ olduğunu anlatan HDP’liler, bundan sonra ‘baş sorumlu’ olarak gördükleri Tayyip Erdoğan’a yönelik muhalefeti yükseltecek. ‘Erdoğan’ın başkanlık hedefine ulaşmada en büyük engel olarak gördüğü HDP’lilerden kurtulmak için parlamenter sisteme darbe yaptığı’ anlatılacak.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da görüşmeler bittiğinde sosyal medyadan paylaştığı bir fotoğraf ve anımsattığı tarihi sözle kararlarını bütün açıklığıyla gösterdi. Buldan, Dersim isyanı önderlerinden Seyit Rıza’nın idam sehpasında söylediği “Biz sizin hilelerinizle baş edemedik bu bize ders olsun. Ama sizin önünüzde diz çökmedik bu da size dert olsun” sözlerini toplu fotoğraflarıyla birlikte paylaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise oylama öncesine, “Benden intikam aldığını, bana fatura çıkardığını ve hesap sorduğunu ömründe göremeyecek. Eğer beni içeri attırırsa, beni çıkarmak için uğraşacak hale getireceğim onu” sözleriyle açıkladığı sert tavrını sürdürdü.

‘2,5 parti onayladı’

“Aleni bir şekilde diktaya giden yolda Saray’ı güçlendirmek adına yapılan hamleyi kabul etmemizi beklememeli” diyen Demirtaş şu ifadeleri kullandı; “2,5 parti bir araya gelerek yasayı onaylamış oldu. Bütün Türkiye, en azından vicdanı olanlar bu darbe sürecine hukuk dışı ahlak dışı ittifakı net bir şekilde görmüştür. Bizi normal olağan bir yargılama sürecine davet etmiş olsalardı çekinmezdik. Adil bir yargılanmanın gerçekleşeceğine inansak aklanamayacağımız hiçbir suçumuz olmadığı için yargılanırdık. Adli yargılanma olacakmış gibi bir aldatmacaya da biz figüran olmayacağız. İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler.”

Kararı AYM’ye taşıyacaklarını belirten Demirtaş, “Şu gördüğünüz parlamento faşistlere ait değildir. Fazlalık olan biz değil, faşist zihniyettir. Burada birilerine yer olmayacaksa faşizme ve ırkçılığa yer yoktur. Bizi buradan kovmaya çalışan zihniyet bilsin ki fazlalık olan sizsiniz. Her şeyini sattığınız koltuklarınızı korumak için burada değiliz biz. AYM’ye iptal ve bireysel başvuru olmak üzere sonuna kadar kullanılacak imkânlar” dedi.

‘Direnenler kazanacak’

Eş Genel Başkanlardan Figen Yüksekdağ da mücadele çağrısına katılarak “Onlar açısından son perde olabilir, bizim için mücadele daha yeni başlıyor. Onlar tarihe bu yüz karasıyla geçecekler. Bir kere daha demokrasiyi katletme suçu eklenecekler listeye. Biz direnenler, bugünden sonra bu demokratik direnişi her yerde daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

“Siyasi haritanın daha da netleştiğini söyleyebiliriz. Türkiye tutarlı bir şekilde demokrasiden yana olanlar, direnenler; karşı çıkanlar olarak ikiye ayrıldı” diyen Yüksekdağ, “Bizler bu tasfiye operasyonu, darbe hareketi karşısında kadınıyla erkeğiyle bütün Türkiye halklarıyla birlikte direnmeye devam edeceğiz. Görecekler ki direnenler kazanacak” ifadelerini kullandı.

***

‘Savcılar harekete geçecek’ beklentisi

HDP’liler dokunulmazlık zırhlarının kaldırılmasına yönelik çalışmalar başladıktan sonra haklarındaki fezlekelerin neredeyse iki katı sayıda artmasının bundan sonra neler yaşanabileceğini gösterdiğini söylüyor. Savcıların hemen harekete geçerek özellikle kamuoyunda isimleri çok tartışılan bazı milletvekilleri başta olmak üzere HDP’liler hakkında hemen işlem yapması bekleniyor. Yargı sürecinin ‘tutuklama’ ile süreceğine de kesin gözüyle bakan HDP’liler, ‘tutuksuz yargılama beklentisinin iyimser bir bakış’ olduğunu söylüyor. ‘Terör’ suçlaması öne çıkarılarak yapılacak yargılamalarla uluslararası kamuoyunun tepkisinin de önlenmeye çalışılacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Birgun.net