HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

HDP'nin 2. Kongresi’nde önceki Parti Meclisi’nden (PM) aralarında Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 17 üyesinin de bulunduğu 76 isim yeniden seçilmedi.

HDP MYK üyeleri Altan Tan, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan, Hüda Kaya ile milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Erol Dora gibi isimler yeni PM’de yer almadı. Bir önceki dönemde milletvekilliği yapan Mülkiye Birtane ve Aysel Tuğluk PM’nin yeni üyeleri oldu. 7 Haziran’da milletvekili seçilen ancak 1 Kasım’da milletvekili olamayan Rıdvan Turan ve Yurdusev Özsökmenler de PM’ye girdi.

Kongrede seçilen yeni PM ilk toplantısını Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığında hafta sonu yapacak. Toplantıda 29 kişilik yeni MYK de belirlenecek.

Çelik yedek üye

Bir önceki MYK’den 17 isim PM’ye giremezken aralarında Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 12 isim PM’deki yerini korudu. Kongre günü tutuklanan Parti Saymanı Zeki Çelik ise yedek üye olarak seçildi. Parti Meclisi oluşumunda yaşanan büyük değişikliğin yeni Merkez Yürütme Kurulu belirlenirken de yaşanması bekleniyor.

***

‘Kontenjanlar düşürüldü’

PM’deki değişiklikleri BirGün’e yorumlayan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, vekillere ayrılan kontenjanın düşürüldüğünü söyledi. Bilgen, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na seçilen Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş ve Garo Paylan’ın PM’de yer bulamamasının komisyon üyelikleri ile ilgisi olmadığını da belirtti. Bilgen, “Bu dönem PM’de örgütlenme sorununu ele alacağız. Vekillerimiz ise Meclis’te çalışmalarını sürdürecek. PM’de vekillerin eskisi kadar yer bulamamasının sebebi bu” dedi.

Kaynak: Birgun.net