HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan TDK sözlüğünde “kirli” kelimesinin anlamlarından biri olarak "aybaşı durumunda bulunan (kadın)" yazılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

CNN Türk'ün haberine göre; HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Başbakanlık’a bağlı Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde “kirli” kelimesinin anlamlarından biri olarak "aybaşı durumunda bulunan (kadın)" yazılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede “böylesine cinsiyetçi bir tanımın kullanılmasının gerekçesi nedir” diye soruldu.

Devletin sorumluluğu

İstanbul Sözleşmesi ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi’nin taraf devletlere yüklediği sorumlulukları ve Türkiye’nin de taraflardan birinin olduğunun hatırlatıldığı önergede, TDK’da daha önce de benzer cinsiyetçi tanımlarla karşılaşıldığı vurgulandı.

“TDK sözlüğünde aynı tutumun devam etmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kamu kurumları eliyle derinleştirilmesinin önüne geçmek için yeterli önlemlerin alınmadığını göstermektedir.”

Kaynak: Birgun.net