HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Halkların Demokratik Partisi Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen darbe girişiminin ardından partilerinin aldığı tutumu ve hükümetin yeni süreçte Kürt sorununun çözümüne ilişkin yapması gerekenleri anlattı.

Darbe süreçlerinin yalnızca birkaç saatten ibaret görülemeyeceğini belirten Bilgen, darbe girişimine ilişkin yapılacak araştırmaların, öncesi ve sonrası ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Demokrasi ile darbe arasındaki farkı net çizgilerle ayırarak tutum takınmak gerektiğini kaydeden Bilgen, “Darbe girişimi nasıl kabul edilemezse, ülkeyi darbeye götüren süreç ve sonrasında yaşanan hukuk dışılıklar ile keyfi uygulamalar da kabul edilemez. Yaşanan tutuklamaları görüyoruz. Darbe başarılı olsaydı bu kez başkaları tutuklanacak, hak gasbına uğrayacaktı. Suçun şahsiliğini ve yaygın cezalandırmanın tam da darbecilerin bir tercihi olduğunu görerek hareket etmek gerekir” diye konuştu.

Bilgen, Türkiye’de darbelerin tümüyle son bulmasının güvencesinin, güvenlik bürokrasisinin siyasi iradeye tabi olması ile parlamenter ve sivil denetimin kurumsallaşmasından geçtiğini belirterek, “Aksi takdirde bir darbeyi püskürtmüş olmak, demokrasiyi kurumsallaştırmaya yetmez. Bizim bu sürece ilişkin dikkat çektiğimiz nokta budur” dedi.

‘Çözüm demokratik dönüşümde’
Kürt sorununu bu noktaya getiren unsurların baskıcı uygulamalar, militarizmin güçlü olması, çatışmacı ve kamplaştırıcı siyaset dilinin egemenliği olduğunu ifade eden Ayhan Bilgen, “Bu unsurları ortadan kaldıracak ciddi bir demokratik dönüşüm gerçekleşmedikçe, Kürt sorununda krizin derinleşmesi riski her zaman mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz OHAL koşullarından bir an önce çıkılması, demokratikleşmeyle barışın birbirinden ayrılmaz niteliğinin de gereğidir. Tersi yaklaşımlar içine girilir ve OHAL koşulları fırsat bilinerek geçmişte izlenilen yöntemlerde ısrar edilirse ayrışma daha da derinleşecek ve çatışma çok daha büyüyecektir.” şeklinde konuştu.

‘Paralel yapı sorumlusuysa...’
Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın 34 köylünün katledildiği Roboski dosyasının yeniden inceleneceğini açıklaması ve darbe soruşturması kapsamında eski Roboski Komutanı Hüseyin Erten’in gözaltına alınmasını da değerlendiren Bilgen, katliamların sorumlusunun yalnızca Paralel Devlet Yapılanması olamayacağını ifade etti. Katliamların araştırmasının etkin bir şekilde yürütülmesinin Kürtler açısından büyük öneme sahip olduğunu ve süreçte de kritik bir yeri olduğunu ifade eden HDP Parti Sözcüsü Bilgen şunları söyledi:

“Paralel yapı bütün yaşananların sorumlusuysa, bunun araştırılması ve ortaya çıkarılmasını bugüne kadar engelleyenler de bu suçun ortağıdırlar. Etkin ve kapsamlı soruşturma süreçleri samimi olarak işletilir ve ilgili herkes bugünkü pozisyonu ile konjonktürel tutumuna bakılmaksızın yargılanır ve cezalandırılırsa geç de olsa faillerin ortaya çıkarılması girişiminin samimi ve tutarlı olunduğunu düşünebiliriz. Aksi takdirde bu sadece birilerini günah keçisi ilan edip işin içinden sıyrılma ve yargılanmaktan kaçışın bahanesi olarak kalacaktır. Bizim açımızdan da bir karşılığı yoktur.”

Kaynak: Birgun.net