BİRGÜN/ANKARA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde bir araya gelen emek ve demokrasi güçlerinin oluşturduğu Güç Birliği Platformu'nun kuruluş toplantısının ardından soruları yanıtladı. HDP İstanbul İl Örgütü'nün sabaha karşı polisler tarafından basılmasına ve tepki gösteren Demirtaş, “Dün gece saatlerinde İstanbul binamız polis tarafından basılıyor. Talan ediliyor. Parlamentonun üçüncü büyük partisinin en büyük teşkilatlarından birine gangster gibi giremezsiniz. Kapıyı kırarak, eşyaları parçalayarak böyle davranamazsınız. İstanbul Valisi’nden, Emniyet Müdürü’nden derhal açıklama bekliyoruz" dedi.

Anayasa görüşmeleri

HDP'nin davet edilmediği Anayasa görüşmelerini değerlendiren Demirtaş, “Toplumun önemli kesiminin dışta tutularak, yapılacak düzenleme ile anayasa yapmanın bir anlamı yok. Kendileri bilir. Ama bu bir toplumsal sözleşme olmayacaktır. HDP dışlanarak yapılacak faaliyet Kenan Evren’in yaptığı gibi tepeden bir anayasa çalışması olacak. HDP de olsa 4 siyasi parti de bir araya gelse anayasa yapmamalı. Toplumun da bu sürece katılması lazım. Ortada bir demokratik kültür filan yoktur. Biz anayasa yapma çalışmalarına katılmaya hazırız, ancak böyle bir ortamda yapılamayacağını da belirtiyoruz" diye konuştu.

Mazur görebileceğimiz eylem değil

Diyarbakır ve Mardin'de gerçekleşen saldırıları da değerlendiren Demirtaş şunu kaydetti: “Mazur görebileceğimiz eylem değildir. Çok sayıda yurttaş yaşamını yitirdi, yaralananlar var. Halkımıza başsağlığı diliyorum. Türkiye’yi kan gölüne çeviren anlayışın savaşın durması gerektiğini belirtiyoruz. Hükümetin savaşın durması lazım demesi için kaç kişinin daha ölmesi lazım. Artık yeter diyoruz, çağrılarımızı tekrarlıyoruz. Ne yazık ki bizim dışımızda da barış çağrısı yapan yok."

Provakatif eylemlere hükümet soru işareti koymalı

Barış sürecinin bitiminde önemli rol oynayan Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesine ilişkin soruya yanıt veren Demirtaş, "O olaydan dolayı tutuklananlar o saatte o kentte olmadıklarını kanıtladılar. Ama hükümet bu meseleyi gerekçe olarak kullanmak istedi. Aynı gün Kandil’e hava saldırısı yaptılar, süreci bitirdiklerini ilan ettiler. Gülen tarafından yapıldığı iddiası yabana atılır bir şey değil. İyi araştırılırsa her şey ortaya çıkacaktır. Bu tür provokatör eylemler yapılırken, hükümet hiç soru işareti koymadı. Cizre’nin Sur’un yıkılması dahil hep bu tür provokatör eylemlerin arkasında durdular. Bunların hepsinin iyi araştırılması lazım" dedi.

Kaynak: Birgun.net